Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θέρμανση και ασφάλεια

Τι ξύλα πρέπει να χρησιμοποιούμε για το τζάκι μας, τι πρέπει να αποφύγουμε, πώς γίνεται ο σωστός καθαρισμός και πώς θα έχει η εστία μας την καλύτερη απόδοση; Πώς θα απολαμβάνουμε τη θέρμανση που προσφέρει με ασφάλεια; Απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα καλείται να μας δώσει ο κ. Γιώργος Καζάκος, υπεύθυνος της ´Camino Service´, που εξειδικεύεται στον καθαρισμό των εστιών και των καμινάδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον δύο περιστατικά δηλητηριάσεων από τζάκια  καταγράφονται ημερησίως στην περιοχή του Ηρακλείου, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ. Συμβάντα που, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν να κάνουν με τον ελλιπή καθαρισμό των τζακιών, που, ειδικά φέτος, εξαιτίας της κρίσης, χρησιμοποιούνται πάρα πολύ από τους ιδιοκτήτες τους.
«Ο συχνός και σωστός καθαρισμός του τζακιού είναι βέβαιο ότι μας εξασφαλίζει καλύτερη απόδοση, αλλά και  μεγαλύτερη ασφάλεια στη λειτουργία του και αποτροπή κάθε περίπτωσης πυρκαγιάς ή δηλητηρίασης»,  αναφέρει στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Καζάκος.
Ειδικότερα, απευθυνόμενος στους ιδιοκτήτες τζακιών, ο κ. Καζάκος υπογραμμίζει μία σειρά από αναγκαίες προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν:
 • «Τα ξύλα για το τζάκι μας θα πρέπει να είναι ξερά ως επί το πλείστον, δηλαδή κομμένα 6 μήνες πριν και φυλαγμένα κάτω από υπόστεγο, ώστε να μην είναι βρεγμένα. Ετσι οι αποθέσεις από την καύση των ξύλων στο τζάκι θα είναι πολύ μικρότερες, ενώ θα βελτιωθεί η απόδοσή του. Κυπαρίσσια, πεύκα και χλωρά ξύλα αφήνουν μεγαλύτερες αποθέσεις. Ξύλα από ξυλουργεία με λούστρα κ.λπ. απαγορεύονται κατηγορηματικά. Το καλύτερο ξύλο για καύση είναι η ελιά και ο δρυς.
• Για να ανάψουμε το τζάκι αποφεύγουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με λάδι και χαρτιά. Το τζάκι δεν είναι σκουπιδοτενεκές, είναι μια πηγή θερμότητας για το σπίτι μας. Φροντίζουμε ώστε να μην το επιβαρύνουμε καίγοντας ακατάλληλα υλικά. Δεν καίμε πλαστικά, λάδια, δεν μαγειρεύουμε, δεν ψήνουμε. Χρησιμοποιούμε μία χαρτοπετσέτα, όταν θέλουμε να το ανάψουμε, αλλά δεν βάζουμε στη συνέχεια χαρτιά, γιατί μικρά κομματάκια χαρτιού ανεβαίνουν μαζί με τον καπνό και αποθέτονται στην καμινάδα προκαλώντας το πρόβλημα.
• Οι περισσότεροι κατασκευαστές τζακιών λένε ότι πρέπει να καθαρίζεται μία φορά τον χρόνο. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να καθαρίζεται με βάση την κατανάλωση. Αν είναι διακοσμητικό το τζάκι, δεν υπάρχει νόημα να το καθαρίζουμε. Αν όμως καίει 5 τόνους ξύλων, θα πρέπει να καθαριστεί μηχανικά. Να βουρτσιστεί η καμινάδα σε όλο το μήκος της, να καθαριστεί ο θόλος του και να μαζευτούν όλα τα υπολείμματα, τα οποία είναι η βασική πηγή μονοξειδίου του άνθρακα.
• Υπάρχουν πολλά συμβάντα από δηλητηριάσεις και πολλές φωτιές από τις καμινάδες. Οταν έχουμε μία φωτιά στην καμινάδα τζακιού, ακόμα και αν η πυρκαγιά δεν μεταφερθεί στο σπίτι μας, μπορεί να έχουμε μεγάλες ζημιές. Ειδικά οι αμιαντοκαμινάδες σπάνε όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 600 και φτάνει τους 800 βαθμούς. Οι παραδοσιακές και πιο παλιές πέτρινες καμινάδες έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς όσο πιο τραχιά και ´άγρια´ είναι η επιφάνεια τόσο πιο εύκολα αποθέτονται πάνω της τα αποκαΐδια του τζακιού και τόσο πιο δύσκολα καθαρίζεται. Αυτά τα τζάκια χρήζουν άμεσης παρακολούθησης και αν είναι δυνατόν να αλλαχθούν οι καμινάδες τους.
• Σε τζάκια που έχουν να καθαριστούν πάρα πολλά χρόνια οι αποθέσεις μετατρέπονται σε πίσσα. Αυτές δεν καθαρίζονται με μηχανικό καθαρισμό. Είναι σαν να προσπαθούμε να τρίψουμε με συρματάκι την άσφαλτο. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ορυκτός καταλύτης. Το υλικό αυτό έχει την ιδιότητα, όταν καίγεται, ο καπνός που παράγει να αδρανοποιεί την πίσσα, να τη ´φουσκώνει´. Ετσι στον επόμενο μηχανικό καθαρισμό θα καθαριστεί. Η πίσσα είναι το βασικό προϊόν παραγωγής του μονοξειδίου του άνθρακα από όπου προέρχονται όλες οι δηλητηριάσεις».

Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Δίνοντάς μας ορισμένες πληροφορίες για το πώς γίνεται ο καθαρισμός του τζακιού, ο κ. Καζάκος τονίζει μεταξύ άλλων. «Πηγαίνοντας στο σπίτι που έχουμε δώσει ραντεβού με την οικογένεια μονώνουμε αεροστεγώς την εστία με νάυλον και από εκεί θα δουλέψουμε από κάτω προς τα πάνω καθαρίζοντας την καμινάδα με το ειδικό εργαλείο. Το εργαλείο είναι μία ντίζα 24 μ., που ανάλογα τη διατομή της καμινάδας βιδώνεται η σωστή  βούρτσα ώστε να ταιριάζει. Ενας καθαρισμός μπορεί να πάρει από 1 έως και 3 ώρες. Οσο πέφτουν οι αποθέσεις ο καθαρισμός συνεχίζεται. Η βούρτσα είναι ανοξείδωτη μεταλλική και αφαιρεί την καπνιά. Στη συνέχεια ο θόλος του τζακιού βουρτσίζεται με το χέρι και με ηλεκτρική σκούπα μαζεύονται όλες οι αποθέσεις. Τέλος ψεκάζεται με ένα ειδικό, βιοδιασπώμενο υγρό, που εμφανίζει και αυτά που δεν μάζεψε η σκούπα, ώστε και να μαζευτεί και αυτή η κάπνα».

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Σε ό,τι έχει να κάνει με το κόστος του καθαρισμού ο κ. Καζάκος απαντά πως «η τιμή είναι φιξ 50 ευρώ για μια ακτίνα 20 χλμ. γύρω από το κέντρο των Χανίων. Από εκεί και πέρα, αν η χιλιομετρική απόσταση είναι μεγάλη, θα πρέπει να πληρωθούμε για τη βενζίνη μας. Αν π.χ. πάμε στην Παλαιόχωρα, συστήνουμε να μαζευτούν 3 – 4 γνωστοί, γείτονες και τότε δεν χρεώνουμε την απόσταση. Είναι θετικό ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να ρωτά, να ενδιαφέρεται, να μαθαίνει πώς μπορεί να χρησιμοποιεί σωστά ένα τζάκι».
Γ. ΚΩΝ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα