Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

3η γνώμη

Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής
Η Βουλή δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς κοινοβουλευτικές επιτροπές που διευκολύνουν το έργο της. Μεταξύ αυτών είναι οι Επιτροπές Νομοθετικού Εργου, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, οι Εξεταστικές Επιτροπές για τον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών και οι Προκαταρκτικές – Προανακριτικές, που εξετάζουν ποινικές ευθύνες πολιτικών. Θεωρείται ελληνική πρωτοτυπία η εφεύρεση μηχανισμών της Βουλής για την εκδίκαση πολιτικών και ποινικών ευθυνών των οργάνων της διοίκησης. Και τούτο επειδή το σύστημα παράγει σκάνδαλα που ´κουκουλώνει´ και κάπου – κάπου βρίσκει και καμιά ´Ιφιγένεια´ για θυσία, με αποτέλεσμα αντί για ´κάθαρση´ να παρασκευάζει ´λέρα´. Οι πολιτικοί δημιουργούν σκανδαλώδη προπετάσματα προστασίας τους και όταν η τιμωρία γίνεται επιτακτική, δεν επιβάλλεται, γιατί κατ’ αρχήν δεν υπάρχει πολιτική βούληση και διότι σκοπίμως προτάσσεται ´εθνικό συμφέρον´.
Στο προσκήνιο έχουμε μια δισκέτα με 2.062 ονόματα, που έφτασε με διπλωματικό σάκο απ’ το Παρίσι στον Παπακωνσταντίνου, η όποια αντιγράφηκε σε USB ´στικάκι´ με τρία ονόματα λιγότερα. Από ποιους; Πού βρίσκεται το πρωτότυπο; Αγνωστο! Μετά την αντιγραφή χάθηκε! Και τίποτα δεν θα μαθαίναμε, αν δεν συνέβαιναν τόσες διαδρομές της ´λίστας´. Από τον Παπακωνσταντίνου στον Διώτη και απ’ αυτόν στον Βενιζέλο, που την κράτησε για μήνες στο συρτάρι του. Και αν δεν μας επιτιμούσε η Λαγκάρντ, γιατί δεν την αξιοποιήσαμε, δεν θα την έστελνε ο Βενιζέλος στον πρωθυπουργό, ο οποίος τη διαβίβασε στον κ. Στασινόπουλο αντικαταστάτη του Διώτη. Και επειδή μετά τη διαρροή στον Τύπο υπήρχαν ενστάσεις ως προς τη γνησιότητα, ζητήθηκε η επαλήθευση από τους Γάλλους. Δεν είναι, λοιπόν, που αλλοιώθηκε με τα τρία ονόματα, αλλά από τότε που διέρρευσε η ύπαρξή της σε διάστημα 18 μηνών περίπου μηδενίστηκαν τα ποσά. Και εδώ είναι που αναθεματίζει την τύχη του ο Παπακωνσταντίνου.
Με τον σάλο που δημιουργήθηκε μεταξύ της πρωτότυπης δισκέτας και του αντιγράφου USB, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με δυσάρεστες συνέπειες όχι μόνο για τον Παπακωνσταντίνου, αλλά και για τον Βενιζέλο και πάνω απ’ αυτούς ´πλανώνται σαν φάντασμα´ τα ονόματα Παπανδρέου και Παπαδήμου.
Φαίνεται ότι απ’ την Προανακριτική θα περάσουν οι πρωταγωνιστές της κάστας του Παπανδρεϊκού συστήματος, θα ’χουμε, λοιπόν, μια Προανακριτική Επιτροπή από 13 βουλευτές, κατ’ αναλογίαν με βάση τη δύναμη των κομμάτων, που μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, εφ’ όσον ληφθεί με ψήφους 150+1 για την παραπομπή, θα συγκροτηθεί σε σώμα περί την 18ην Ιανουαρίου και μετά τρεις ημέρες θα ξεκινήσει τις εργασίες της, η οποία θα έχει περιθώριο 30 – 40 ημερών να ολοκληρώσει το έργο της. Σε περίπτωση που χρειασθεί περισσότερος χρόνος, θα αποφασίσει η Βουλή για παράταση, όχι για περισσότερο από 10 – 15 ημέρες.
Η Προανακριτική Επιτροπή δεν μπορεί να διώξει ποινικώς κάποιον. Δεν υπάρχει κατηγορούμενος, αλλά ύποπτος αδικημάτων και αυτός εξετάζεται ως μάρτυρας, που όμως δεν έχει δικαιώματα κατηγορουμένου. Δεν έχει δικηγόρο, δεν του επιτρέπεται να σιωπά, να μην απαντά στις ερωτήσεις και δεν μπορεί να λάβει γνώση της δικογραφίας. Η Προανακριτική προηγείται της άσκησης ποινικής δίωξης και συγκεντρώνει στοιχεία για τον εισαγγελέα προκειμένου ν’ αποφασίσει αυτός, αν ο ύποπτος διωχθεί ποινικώς ή όχι. Και η απόφασή του λαμβάνεται εντός μιας ημέρας.
Για να λάμψει η αλήθεια οι κατήγοροι βουλευτές οφείλουν να προσέξουν μέσα απ’ το αντικείμενο ´λίστα´ να βρουν τα βαθιά αίτια της κρίσης μήπως και ανακαλύψουν τους πράγματι υπεύθυνους, για να βγούμε απ’ την κακοδαιμονία που δέρνει τον έρμο τούτο τόπο!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα