Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑΣ

Αναγκαία η ποιότητα


Να εγγραφούν στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών ελαιοκομικής περιόδου 2012 – 2013 κάλεσε χθες τους παραγωγούς του Δήμου Πλατανιά ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Αντώνης Καπνισάκης.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να ανταποκριθούν τα ελαιουργεία, τα τυποποιητήρια και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ελαιολάδου στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων Π.Ο.Π. – Π.Γ.Ε., υπενθυμίζοντας ότι είναι αναγκαία η συμπλήρωση των νέων υποδειγμάτων αρχείων εισροών – εκροών και των εντύπων παραχθεισών ποσοτήτων.
Ο κ. Καπνισάκης τόνισε, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, ότι «έχουμε μπει σε μια εποχή, που τα περισσότερα προϊόντα -και αυτός είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας- θα διακινούνται αφού πιστοποιηθούν. Τα μη πιστοποιημένα ή θα έχουν πολύ χαμηλή τιμή ή μπορεί να μην είναι δυνατή η διακίνησή τους». Πρόσθεσε, δε, ότι γι´ αυτόν τον λόγο η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά έχει καθιερώσει ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, που αφορά την παραγωγή ελιάς, πορτοκαλιού, μανταρινιού, γκρέιπ φρουτ, λεμονιού, αβοκάντο, σταφυλιού και καστάνου.
Ο κ. Καπνισάκης κάλεσε τους παραγωγούς να εγγραφούν στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών ελαιοκομικής περιόδου 2012 – 2013, «γιατί θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές και όσον αφορά το θέμα της επιδότησης. Όλοι γνωρίζουμε», σημείωσε, «ότι στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας όσον αφορά την επιδότηση του ελαιολάδου είναι ο επιδοτούμενος παραγωγός, ο οποίος είναι πιστοποιημένος σε βιολογική καλλιέργεια ή σε ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών, να πάρει 30% επιπλέον της επιδότησης που δικαιούται. Είναι, λοιπόν, μια χρονιά πολύ κρίσιμη όσον αφορά τις αποφάσεις. Καλούμε όλους τους παραγωγούς, λοιπόν, να μην αδιαφορήσουν. Ξέρω ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, ωστόσο εμείς έχουμε χαμηλώσει τις τιμές πραγματικά οριακά για να προχωρήσουν οι εγγραφές».
Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πλατανιά υπενθύμισε ότι «δώσαμε μία παράταση μέχρι το τέλος του μήνα εξαιτίας τόσο των καιρικών συνθηκών όσο και της υπερ-βεντέμας που είχε όλη η παραλιακή ζώνη, ούτως ώστε να προσέρχονται οι παραγωγοί και να εγγράφονται. Εμείς παροτρύνουμε τους δημότες μας να εγγραφούν έως το τέλος του μήνα».
ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ – ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ
Ο κ. Καπνισάκης αναφέρθηκε και στις υποχρεώσεις που έχουν τα ελαιουργεία, τα τυποποιητήρια ελαιολάδου και οι επιχειρήσεις με δραστηριότητα την εμπορία ελαιολάδου, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων Π.Ο.Π. – Π.Γ.Ε.
«Εμείς, ως Δήμος, έχουμε αποστείλει σε όλα τα ελαιουργεία πρωτοκολλημένα έντυπα, τα οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν για την ελαιοκομική περίοδο 2012 – 2013, ούτως ώστε να υπάρχει αυτός ο ´κρίκος´ σύνδεσης μεταξύ των παραγωγών, των ελαιουργείων και του Υπουργείου. Γνωρίζω ότι είναι πολύ κουραστικό για τα ελαιουργεία, που δεν είναι οργανωμένα με γραμματειακή υποστήριξη, να προχωρήσουν σε τέτοιες διαδικασίες, όμως θα πρέπει να γίνουν. Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι κάτι αλλάζει σε όλο αυτό το σύστημα ενόψει και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.)».
Αναλυτικότερα, όπως σημείωσε, όσον αφορά τα ελαιουργεία, τα νέα αρχεία εισροών – εκροών συμπληρώνονται ανά προϊόν Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. και αφορούν τις ενταγμένες επιχειρήσεις στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ και  ισχύουν από την ελαιοκομική περίοδο 2012 – 2013. Το αρχείο εισροών θα αποστέλλεται μία φορά τον χρόνο, αμέσως μετά τη λήξη της ελαιοκομικής περιόδου. Το αρχείο εκροών θα αποστέλλεται δύο φορές το χρόνο: η 1η στη λήξη της ελαιοκομικής περιόδου (μαζί με το αρχείο εισροών) και η 2η πριν την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου.
Όσον αφορά τα τυποποιητήρια ελαιολάδου, το νέο αρχείο εισροών – εκροών αφορά τις ενταγμένες επιχειρήσεις στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησηςπροϊόντων Π.Ο.Π. /Π.Γ.Ε. του ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ. Το αρχείο αυτό θα συμπληρώνεται ανά προϊόν Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε., ισχύει από την ελαιοκομική περίοδο 2012 – 2013 και θα αποστέλλεται 2 φορές τον χρόνο,(τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες κάθε ημερολογιακού εξαμήνου). Σε ό,τι αφορά το έντυπο παραχθεισών ποσοτήτων ισχύσει για το ημερολογιακό έτος 2012 και θα πρέπει να αποσταλεί έως τις 15 Ιανουαρίου 2013.
Τέλος, όσον αφορά τις επιχειρήσεις με δραστηριότητα την εμπορία ελαιολάδου, το νέο αρχείο εισροών – εκροών αφορά τις ενταγμένες επιχειρήσεις στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ. Το αρχείο αυτό θα συμπληρώνεται ανά προϊόν Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε., ισχύει από την ελαιοκομική περίοδο 2012 – 2013 και θα αποστέλλεται 2 φορές τον χρόνο,(τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες κάθε ημερολογιακού εξαμήνου). Σε ό,τι αφορά το έντυπο παραχθεισών ποσοτήτων, ισχύει για το ημερολογιακό έτος 2012 και θα πρέπει να αποσταλεί έως τις 15 Ιανουαρίου 2013.
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Ο κ. Καπνισάκης επεσήμανε, ακόμη, ότι ο Δήμος Πλατανιάς, παράλληλα με όλες τις παραπάνω αλλά και άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες, ο Δήμος Πλατανιά έχει προχωρήσει σε αναλύσεις εδάφους και φύλλων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Χανίων. «Είναι ένα πολύ σοβαρό κομμάτι που έχει προχωρήσει ο Δήμος Πλατανιά, με επιτυχία και με κόστος, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε τους παραγωγούς, γιατί αν δεν γίνει και αυτό το πράγμα τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για πιστοποίηση και για ολοκληρωμένη διαχείριση. Οι καιρικές συνθήκες δεν μας βοήθησαν, αλλά μόλις βελτιωθεί ο καιρός θα συνεχίσουμε, για να είμαστε κοντά στους παραγωγούς», κατέληξε ο κ. Καπνισάκης.

Ενημερωτικές ημερίδες
Ημερίδες για τις αλλαγές στον πρωτογενή τομέα, τα νέα δεδομένα στην ολοκληρωμένη διαχείριση και το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα των καλλιεργειών διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Χανίων, την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, στις 7.30 μ.μ., στο ´Τσιράκειο´ Ίδρυμα, στον Σκινέ, και την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, την ίδια ώρα, στο πρώην Δημαρχείο Κολυμπαρίου, στο Κολυμπάρι.
«Τα δεδομένα αλλάζουν», σημείωσε χθες ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι οι παραγωγοί πρέπει να έρθουν στις ημερίδες για να ενημερωθούν για τα ´εργαλεία´, τα οποία μπορούν να τους βοηθήσουν στην ανάπτυξη της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. Ήδη, η Κοινωφελής Επιχείρηση έχει πάρει πρωτοβουλίες σε μια σειρά από τομείς, όπως η δακοκτονία, η ολοκληρωμένη διαχείριση και η δωρεάν ανάλυση που γίνεται σε θέματα εδάφους, φύλλων κ.λπ. προκειμένου να έχουμε και περιβαλλοντική προστασία και εξοικονόμηση πόρων για τους ίδιους τους αγρότες και, φυσικά, πάνω απ´ όλα, αποτελεσματική διαχείριση των προϊόντων».
Ο κ. Μαλανδράκης τόνισε, ακόμη, ότι «θέλουμε, ως Δήμος Πλατανιά, να έχουμε μια καθοριστικής σημασίας παρέμβαση στον πρωτογενή τομέα. Αυτός είναι ο στόχος μας, γι´ αυτό ενεργούμε κατ´ αυτόν τον τρόπο και θέλουμε να έρθουν οι παραγωγοί κοντά στην Κοινωφελή Επιχείρηση προκειμένου να έχουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση και καθοδήγηση».

Οι εγγραφές στο πρόγραμμα
Οι εγγραφές για το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιεργειών ελαιοκομικής περιόδου 2012 – 2013 βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ο Δήμος Πλατανιά επισημαίνει ότι οι παραγωγοί μπορούν, για την εξυπηρέτησή τους, να προσέρχονται στα πρώην δημοτικά καταστήματα Κολυμπαρίου, Πλατανιά, Βουκουλιών και Αλικιανού προσκομίζοντας το έντυπο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης από τις Ενώσεις. Παράλληλα, ενημερώνει η τιμή για την ελαιοκομική περίοδο 2012 – 2013 έχει διαμορφωθεί στα 3,50 ευρώ το στρέμμα συν Φ.Π.Α. Για πληροφορίες εγγραφής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
• Δημοτικό Κατάστημα Κολυμπαρίου: 28240 23234 και 28240 23823.
• Δημοτικό Κατάστημα Πλατανιά: 28210 83989.
• Δημοτικό Κατάστημα Βουκολιών: 28240 31230 και 28240 83125.
• Δημοτικό Κατάστημα Αλικιανού: 28213 41033 και 28213 41040.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.