Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οταν η φορολόγηση υπερβαίνει το μέτρο

Δεν χρειάζεται να ?χει ιδιαίτερες γνώσεις κανείς για να καταλάβει ότι οι άνθρωποι που ρυθμίζουν την οικονομία του τόπου ούτε ακούν ούτε βλέπουν. Τους το λες σπαραξικάρδια «μη βαράτε άλλο, φτάνει πια, έλεος!». Και όμως συνεχίζουν τις ´φάπες´. Οπου νάναι θάρθει ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2009 και τον Μάρτιο του 2010 με όλες τις προσαυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, όπου θα περιλαμβάνονται τα βοσκοτόπια, τα χέρσα χωράφια, που τα ?χουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους, γιατί γέρασαν και δεν μπορούν να τα επισκεφθούν ούτε με ´βασταγούρι´.
Είναι σαν να σου λένε: «Ας τα εκμεταλλευόσουν, ας τα έδινες μισιακά, να πλήρωνες φόρο σαν αυτόν που ?βαζαν οι Αγάδες στους ραγιάδες». Φόροι, λοιπόν, και στα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου και στις πλαγιές, στις ψηλές ραχούλες και αντικειμενικές αξίες σ? όλη τη χώρα για να ενταχθούν τα πάντα στον ενιαίο Φ.Α.Π.
Εχουν βαλθεί να φορολογήσουν ακόμη και τους φόρους. Τι άλλο είναι απ? το να αυξάνεται η φορολογία εισοδήματος, οι εισφορές, τα δημοτικά τέλη, τα έξοδα που δεν έκανες, γιατί έπρεπε να κάνεις, το πετρέλαιο θέρμανσης, οι ήδη φουσκωμένοι λογαριασμοί της Δ.Ε.Η. με κάτι απίθανες δικαιολογίες περί μελλοντικών ζημιών, το νερό, τα ασφάλιστρα και τόσες άλλες επιβαρύνσεις!
Κάθε μήνα, που μπαίνει, εφευρίσκουν και νέα χαράτσια. Αλλά, τι λέω! Ποιος να σκεφθεί τον κοσμάκη. Αυτοί δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Λες κι έρχονται από άλλη χώρα, επιβάλλουν μέτρα, ξαναγυρίζουν εκεί απ? όπου ήρθαν και ´γαία πυρί μειχθήτω´!
Εξισώθηκε η τιμή πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης για να εισπράξουν περισσότερους φόρους, γιατί δεν μπορούν να πιάσουν πέντε όλους κι όλους λαθρέμπορους νοθευτές καυσίμων και για να περιοριστούν οι εισαγωγές κατ? απαίτησιν της τρόικας. Αποτέλεσμα το κράτος να έχει μειωμένα έσοδα, διότι οι άνθρωποι δεν αγοράζουν πετρέλαιο επειδή είναι ακριβό και δεν έχουν λεφτά. Ετσι ´ντουμανιάζουν´ οι πόλεις απ? τις ξυλόσομπες, τα τζάκια και τα πέλετ (σόμπες νερού – αέρα) σε σημείο ώστε το βράδυ να είναι αδύνατον με άπνοια να κυκλοφορείς στους δρόμους. Δηλητηριάζονται απ? τις αναθυμιάσεις και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Στο πρόγραμμα είναι και η υπερφορολόγηση των καυσόξυλων. Και είμαστε ακόμη στην αρχή του χειμώνα. Πού να φθάσει και ο Μάρτης ο γδάρτης!
Το κίνημα ´δεν πληρώνω – δεν πληρώνω´, που ξεκίνησε με τα διόδια, απέτυχε, διότι οι εταιρείες με νομικίστικες διαδικασίες στρίμωξαν τους ´τζαμπατζήδες´. Τώρα αν ξεσπάσει άλλο κίνημα ´δεν έχω – δεν έχω, δεν πληρώνω´, λόγω εξάντλησης οικονομικώς των φορολογουμένων, κανείς δεν ξέρει πώς θα το αντιμετωπίσει η Πολιτεία. Γιατί θα είναι γενικευμένη και δικαιολογημένη η κατάσταση. Σημειωτέον ότι στο Δημόσιο οφείλονται απ? τους πολίτες του πάνω από 55 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο χρωστά σ? αυτούς περίπου 10 δισ. ευρώ. Και λέει ο άλλος μου χρωστάς μία εσύ πέντε εγώ. Το ερώτημα είναι αν οι δικοί μας ´τσάροι´ πιστεύουν ότι οι Ελληνες έχουν να πληρώνουν τόσους φόρους και μάλιστα αναδρομικά με κριτήρια που σήμερα αμφισβητούνται.
Δεν βλέπουν τι γίνεται με τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων; Θέλουν έσοδα, αλλά πράττουν αντίθετα απ? ό,τι πρέπει για να μην τα εισπράξουν. Η κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας ξεπέρασε φέτος τις 100.000. Λογάριασαν τι χάνουν από τα τέλη, απ? την κατανάλωση καυσίμων, απ? την αναδουλειά των συνεργείων, απ? τη μείωση των διοδίων; Τι θα σκεφθούν ως νέα ´ισοδύναμα´; Προφανώς παγιδεύτηκαν οι ίδιοι στον φαύλο κύκλο και ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Οταν η φορολόγηση υπερβαίνει το μέτρο και τη λογική, το κράτος αποδυναμώνεται από πόρους, η εθνική οικονομία πάσχει έντονα, νέες τρύπες ανοίγονται, που προκαλούν νέες αυξήσεις, μια πληγή, που συνεχώς αιμορραγεί. Μήπως πρέπει να σκέπτονται πριν αποφασίσουν οι ´τσάροι´ της οικονομίας;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα