Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

10ο δημ. σχ. χανιων
Η εορτή των Θεοφανίων στη Χαλέπα
Nα γιορτάσουμε τα Θεοφάνια στη γειτονιά τους, στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας, μας καλούν με τα ´σκέφτομαι και γράφω´ τους και τις ζωγραφιές τους μέσα απ’ τη σελίδα του σημερινού Παιδότοπου, κάποια απ’ τα παιδιά του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, που ανταποκρίθηκαν στην πρόταση που τους έκανε η διευθύντριά τους, η καλή μου φίλη Μαρία Κληματσάκη. Τα λένε τόσο ζωντανά στα γραφτά τους και τα απεικονίζουν τόσο παραστατικά στις ζωγραφιές τους τα Χαλεπιανάκια! Τα ευχαριστώ από καρδιάς! Και αυτά και την ακούραστη διευθύντριά τους που κάνει πράξη τη φράση που λέει ότι χάριν των παιδιών υπάρχουμε!
Β.Θ.Κ.

Η γιορτή των Θεοφανίων στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας
Τα Θεοφάνια τα γιορτάζουμε στις 6 Ιανουαρίου. Το πρωί νωρίς χτυπούν οι καμπάνες της Ευαγγελίστριας και καλούν τους Χαλεπιανούς στη λειτουργία. Οι άνθρωποι φορούν τα γιορτινά τους, παίρνουν τα ποτηράκια τους για το αγίασμα και πάνε στην εκκλησία. Στους δρόμους ακούγονται ευχές. Στην ώρα της λειτουργίας ο παπάς ανεβαίνει σε μια εξέδρα όπου πάνω σε ένα τραπέζι υπάρχει μια κολυμπήθρα, ένα Ευαγγέλιο, ένα θυμιατό, βασιλικός και ένας σταυρός. Οταν ο παπάς με τους ψάλτες ψέλνουν ´Εν Ιορδάνη βαφτιζομένου Σου Κύριε´, ο παπάς βουτάει το σταυρό τρεις φορές στην κολυμπήθρα και ραντίζει τον κόσμο με αγίασμα. Οταν ακούγεται ´Και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς´ αφήνουν περιστέρια που πετούν και πάνε ψηλά στον θόλο της εκκλησίας. Μια φορά θυμάμαι που έπεσε στο κεφάλι μου μια κουτσουλιά και μου έλεγαν ότι είναι σημάδι τύχης. Μετά ο παπάς μοιράζει το αγίασμα στους πιστούς, ανταλλάσσοντας ευχές. Ενα δεύτερο βάφτισμα γίνεται στη γραφική παραλία ´Κουλούρα´. Παιδιά ντυμένα με στολές, σαν μικρά παπαδάκια, παίρνουν τα εξαπτέρυγα και με τη συνοδεία της μπάντας και ιερέα παίρνουν τον δρόμο για την Κουλούρα.
Κατερίνα Κληματσάκη, Δ1

Η εορτή των Θεοφανίων στην Ενορία μας
Την παραμονή των Φώτων (5 Ιανουαρίου) οι ενορίτες πηγαίνουν στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας όπου ψάλλεται η ακολουθία των ´Μεγάλων Ωρών´ και κατόπιν ο ´Μεγάλος Αγιασμός´ που την ημέρα αυτή τελείται μέσα στον ναό. Οι πιστοί, αφού πάρουν αγιασμό και λάβουν το αντίδωρο, θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Εκεί οι νοικοκυρές θα ετοιμάσουν το νηστήσιμο φαγητό για το μεσημέρι, ενώ τα παιδιά θα ξεχυθούν στα σπίτια, γνωστά και μη, για να ψάλλουν τα κάλαντα των Θεοφανίων. Οι νοικοκυραίοι φιλεύουν τα παιδιά με γλυκίσματα ή καρύδια ή δίνουν χρήματα. Τα χριστιανικά σπίτια όμως δεν θα επισκεφθούν μόνο τα παιδιά. Είναι η μέρα που ο παπά Φανούρης με τον βοηθό του θα γυρίσει όλα τα σπίτια και τα καταστήματα της Ενορίας για να τα αγιάσει και να τα ευλογήσει. Ο αγιασμός βρίσκεται μέσα στο ´συγκλί´, ένα χάλκινο συνήθως δοχείο, που κουβαλάει ο βοηθός του ιερέα. Σε αυτό βρέχει ο Ιερέας την ´αγιαστούρα´ του και ραντίζει όλους τους χώρους του σπιτιού ή του καταστήματος. Είναι η στιγμή που η παράδοσή μας θέλει τους καλικάντζαρους να τρέχουν φοβισμένοι και να επιστρέφουν στα έγκατα της γης.
Εύα Κοκκινάκη, Ε2

Τα Θεοφάνια
Τα Θεοφάνια ή Φώτα είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας μας. Τα γιορτάζουμε στις 6 Ιανουαρίου και τιμούμε τη βάφτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και την αποκάλυψη του Αγιου Πνεύματος.
Στη Χαλέπα τα γιορτάζουμε με όλες τις τιμές. Το πρωί γίνεται λειτουργία στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας όπου βαφτίζεται μέσα σε μια κολυμπήθρα ο σταυρός μαζί με βασιλικό, με τον οποίο ο ιερέας ραίνει τα πλήθη.
Την ώρα που ο ιερέας ψέλνει ´Εν Ιορδάνη βαφτιζομένου Σου Κύριε´ περιστέρια πετούν πάνω από την κολυμπήθρα. Αυτό το επαναλαμβάνει τρεις φορές.
Στη συνέχεια τα παπαδοπαίδια με τον ιερά, ο ιερέας με τον σταυρό και οι πιστοί κατηφορίζουν στην ´Κουλούρα´. Εκεί γίνεται ο καθαγιασμός των υδάτων. Ο ιερέας ρίχνει τον σταυρό στη θάλασσα τρεις φορές. Κάθε φορά νέοι άνδρες και αγόρια καλούνται να κολυμπήσουν και να πιάσουν τον σταυρό. Οποιος τον πιάσει θεωρείται ευλογημένος!
Λευκοθέα Βαρβέρη

Τα έθιμα των Θεοφανίων
Εδώ που ζω εγώ, στην όμορφη Χαλέπα, γιορτάζουμε λαμπρά τα Φώτα. Τη μέρα αυτή πολλά παιδιά πηγαίνουν χαρούμενα στη γειτονιά, μεταφέροντας τη χαρά τους, τραγουδώντας τα κάλαντα των Φώτων από πόρτα σε πόρτα. Τα κάλαντα ξεκινάνε έτσι ´Σήμερα τα Φώτα κι ο φωτισμός η χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός…´. Σίγουρα έχει χτυπήσει την πόρτα σας ένα από αυτά τα παιδιά για να σας τα πει. Εκείνη τη μέρα οι άνθρωποι πηγαίνουν στην Κουλούρα όπου ο ιερέας της Ενορίας πετάει έναν σταυρό στη θάλασσα και οι νέοι πέφτουν για να τον πιάσουν. Το κάνουν αυτό 3 φορές. Ο νικητής παίρνει δώρο χρυσό σταυρουδάκι που είναι προσφορά κάποιων χρυσοχόων. Κάπως έτσι θυμάμαι την εορτή των Φώτων στη Χαλέπα. Και του χρόνου… με υγεία!
Κυριάκος Κουτσουπάκης

Τα Φώτα στην Ενορία μας
Στις 6 Ιανουαρίου γιορτάζουμε την ημέρα των Φώτων ή αλλιώς Θεοφάνια. Είναι η μέρα όπου θυμόμαστε τη βάπτιση και συνάμα την αποκάλυψη της Αγίας Τριάδας για πρώτη φορά. Εδώ στην Ενορία μας, την Ευαγγελίστρια, είναι από τις ωραιότερες γιορτές αυτή η μέρα. Αρχικά ελευθερώνουμε περιστέρια μέσα στην εκκλησία κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, που συμβολίζουν το Αγιο Πνεύμα. Νομίζω πως όλοι οι πιστοί και ιδιαίτερα εμείς τα παιδιά αισθανόμαστε και την καρδιά μας να φτερουγίζει μαζί τους. Αργότερα και αφού όλοι οι πιστοί πάρουν αγιασμό μαζί τους κατευθύνονται προς την ´Κουλούρα´ ένα παραθαλάσσιο σημείο της γειτονιάς μας. Εκεί περιμένουν όλοι όσοι θέλουν να βουτήξουν και να προσπαθήσουν να πιάσουν τον σταυρό στη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων. Νομίζω ότι όλοι όσοι βουτάνε είναι ιδιαίτερα συγκινημένοι και παρότι ένας πιάνει τον σταυρό όλοι μπορούν να τον προσκυνήσουν. Κάπου εδώ βέβαια αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα κι εγώ μια φορά να βουτήξω… Νομίζω ότι θα έχω έτσι την ευλογία του Θεού για πάντα!
Αναστασία Κυριακοπούλου

Συνέντευξη με τον ιερέα
της Ενορίας μας
Πώς λέγεστε;
Πατήρ Φανούριος Πάππας.
Πόσα χρόνια είστε εφημέριος στον ναό της Ευαγγελίστριας;
Ενάμιση χρόνο.
Συμμετέχουν οι ενορίτες στην εορτή των Θεοφανίων;
Ναι, φυσικά. Συμμετέχουν πολλοί ενορίτες, αλλά και οι άνθρωποι εκτός της Ενορίας.
Την Παραμονή ανοίγουν τα σπίτια τους για να τα αγιάσετε;
Δυστυχώς όχι. Λόγω αδιαφορίας. Πέρυσι θυμάμαι ότι ενώ ήταν οι άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους δεν μας απαντούσαν.
Θυμάστε κάτι που σας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση από αυτή την εορτή;
Από την εορτή των Θεοφανίων έχω δύο εντυπώσεις. Η καλή είναι η στιγμή που πετάμε τον σταυρό στην Κουλούρα. Ηταν κάτι που το περίμενα με αγωνία και η κακή εντύπωση όταν ο κόσμος δεν ανοίγει τα σπίτια για να φωτίσουμε!!
Θα θέλατε να κάνετε μια ευχή;
Ναι, πολλές. Θα ήθελα να κάνω πολλές ευχές. Αλλά θα κάνω μια επειδή εσείς μου το ζητάτε. Ο Θεός να δίνει υγεία σε όλα τα παιδιά του κόσμου που είστε το μέλλον και η ελπίδα αυτού του τόπου.
Ευχαριστούμε πολύ, να είστε καλά και να προσφέρετε σημαντικό έργο.

Μαρία Φραγκιαδάκη – Ζηνοβία Κουτσουπάκη, Ε2


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα