Μουσείο Τυπογραφείας

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝAΝΘΡΑΚΕΣ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ανεξέλεγκτες έρευνες

Για μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και αυτών που έχει υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο καταγγέλλει την εταιρεία που πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης για φυσικό αέριο η Περιφέρεια Κρήτης.
Μάλιστα, έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση στο Υπουργείο και ζητείται η παρέμβασή του.
Το θέμα τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για θέματα περιβάλλοντος, κ. Νίκος Καλογερής.
«Για την περιοχή του Κατάκολου στο Ιόνιο Πέλαγος υπήρξε περιβαλλοντική μελέτη από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Τα κοιτάσματα στη Δυτική Ελλάδα είναι κοντά στις ακτές επομένως θα έπρεπε να υπάρξει περιβαλλοντική μελέτη. Αυτό που πάντως μας ενοχλεί είναι ότι το πλοίο που κάνει τις έρευνες στα νότια της Κρήτης δεν είναι επανδρωμένο με τους επιστήμονες και το ανθρώπινο δυναμικό που θα έπρεπε με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το ελληνικό κράτος. Προβλέπεται περισσότερο προσωπικό, ηχητικοί παρατηρητές, που όμως δεν υπάρχουν», είπε στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Καλογερής.
Η Περιφέρεια έχει ενημερώσει σχετικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ζητά την παρέμβασή του. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς σε μια τέτοια ερευνητική διαδικασία δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό. Η εταιρεία λυπάται να διαθέσει 100.000 ευρώ; Για εμάς υπάρχει θέμα καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή ζουν   φυσητήρες, μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά που πιθανόν κινδυνεύουν από τις έρευνες καθώς εκπέμπονται ηχητικά κύματα. Δεν είναι δυνατόν να  μην τηρούνται ό,τι προβλέπουν οι συμφωνίες. Τι θα γίνει αύριο, όταν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε  γεωτρήσεις;», λέει ο αντιπεριφερειάρχης.

ΤΟ ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
«Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είχε κάνει τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Ιόνιο Πέλαγος. Εμείς περιμέναμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα μας ανέθετε        -όπως έγινε με τη μελέτη στο Ιόνιο- τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την Κρήτη. Δεν μας το ανέθεσε και προσπαθούμε να βρούμε μήπως αυτό έγινε επειδή κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία», επεσήμανε στα ´Χ.Ν.´ ο δρ Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών,  πρόεδρος του Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης: «Για την Κρήτη δεν γνωρίζουμε εάν απαιτείται, εάν προβλέπεται (από τη νομοθεσία) ανάλογη μελέτη όπως κάναμε στο Ιόνιο και αυτό είναι που εξετάζουμε έτσι ώστε να καταλάβουμε γιατί δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο… Μάλιστα ερωτηθήκαμε και από την Περιφέρεια για τι γνωρίζουμε, τι απαιτείται, τι χρειάζεται και τι προβλέπεται από τη νομοθεσία. Επειδή για την περιοχή της Κρήτης (όσον αφορά τις έρευνες) υπάρχει πολύ μεγαλύτερη απόσταση από την ακτή η ευρωπαϊκή νομοθεσία -ίσως- να μην απαιτεί τις ίδιες μελέτες σαν κι αυτές που έχουν γίνει στο Ιόνιο».
Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε τη σημασία της προστασίας της θαλάσσιας ζωής καθώς στην περιοχή νότια της Κρήτης μετακινούνται θαλάσσια θηλαστικά (φυσητήρες φάλαινες).
«Οι έρευνες θα μπορούσαν να γίνουν μία εποχή που οι φάλαινες δεν μετακινούνται στη γύρω περιοχή, αυτό είναι το πιο απλό πράγμα. Διαφορετικά θα βλέπαμε ξαφνικά τις φάλαινες να βγαίνουν στην ξηρά ή να χάνουν τον προσανατολισμό τους. Ομως δεν είναι μονάχα η προστασία των φυσητήρων. Είναι ο βυθός, το οικοσύστημα που υπάρχει στο σημείο εκείνο όπου σκέπτονται κάποιοι να γίνουν οι έρευνες. Σε αυτήν τη φάση το πιο βασικό πράγμα που πρέπει κανείς να κοιτάξει να προστατέψει είναι τα θαλάσσια θηλαστικά».

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ´NORDIC EXPLORER´
Υπενθυμίζεται ότι το ερευνητικό σκάφος ´Nordic Explorer´ της εταιρείας PGS, βρέθηκε στη θάλασσα νότια της Κρήτης, στο πλαίσιο σεισμογραφικών ερευνών για την εύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ειδικότερα, εντοπίστηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα νότια της Γαύδου, ενώ στη συνέχεια, ακολουθούμενο από τα βοηθητικά σκάφη ´Romulus´ και ´Thor Chaser´ κατευθύνθηκε ανατολικά.
Μετά την εξονυχιστική εξερεύνηση του Ιονίου πελάγους, την παραμονή των Χριστουγέννων βρέθηκε στο λιμάνι της Πάτρας και στη συνέχεια έφυγε για το Λιβυκό Πέλαγος.


1 σχολιο

  • [ΧΑΝΙΩΤΗΣ- ΣΟΥΗΔΙΑ] ~ 29 Δεκεμβρίου 2012 ~ 15:19 ~ Απάντηση

    Το αστείο είναι ότι κάποιοι στήν Κρήτη περιμένουν τους Νορβηγούς να λυπηθούν τις φάλαινες και να σκεφτούν το οικοσύστημα. Θά έπρεπε να διαβάσουν ότι οι Νορβηγοί και οι Ιάπωνες είναι οι μόνοι λαοί στον κόσμο ακόμα και σήμερα, αλιεύουν με φρικτό τρόπο (τις ανοίγουν ακομα όταν είναι ζωντανές) καί πουλούν τίς φάλαινες χωρίς να δείχνουν τον παραμικρό οίκτο για το είδος πού είναι πρός εξαφάνιση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.