Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για κάθε δόση και νέα μέτρα!

Είναι το πρόβλημα της κρίσης οικονομικό και μόνο ελληνικό; Στην Ευρώπη πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι αυτό καθ’ εαυτό πολιτικό και ευρωπαϊκό. Ο Σόιμπλε το ξεκαθάρισε τελικά ότι η Ελλάδα συνιστά μια ξεχωριστή περίπτωση στην Ευρωζώνη… Εχω καταλάβει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν συνειδητοποίησαν εδώ και τέσσερα χρόνια, που διαρκεί η κρίση, το βάθος της και αδυνατούν να τιθασεύσουν το σύστημα, το οποίο συντηρεί την κρίση. Δεν έχουν το σθένος ν’ αφήσουν τον κρατικό μηχανισμό να λειτουργήσει αποτελεσματικά με δημοκρατικές διαδικασίες μακριά από πελατειακές σχέσεις και ανορθόδοξα μέτρα. Οι πολιτικοί εξακολουθούν να διατηρούν τη θερμοκοιτίδα της διαιώνισης του κατεστημένου. Και όπως η επιδίωξη του Δ.Ν.Τ. για την παροχή δανείων είναι η εξασφάλιση της ´βιωσιμότητας´ του χρέους, έτσι και οι πολιτικοί μετέρχονται κάθε μέσο για τη ´διατηρησιμότητα´ του πολιτικού κατεστημένου.
Η διάσπαση της κρίσης στα επί μέρους στοιχεία που την αποτελούν για να την καταπολεμήσουν αποτελεσματικά και οι μέθοδοι που εφαρμόζουν για την αποδόμησή της, είναι σε λάθος δρόμο. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάνει σωστή διάγνωση. Το δυστύχημα είναι ότι ξέρουν τι είναι αναγκαίο να κάνουν, αλλά δεν γνωρίζουν πώς να το κάνουν. Εξαντλούνται σε δηλητηριώδεις θεωρίες. Στη δική μας περίπτωση βάζουν την κυβέρνηση να επιβαρύνει με αβάστακτους φόρους τις πλάτες των μεσαίων τάξεων, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, να δημιουργεί ανισότητες, να καταργεί φορολογικές εκπτώσεις για την οικογένεια, έτσι γιατί αυθαιρέτως τα απαιτεί η τρόικα και που αυθαιρέτως το κάνει και η κυβέρνηση παρανομώντας.
Σε αντίθεση με όλες τις εκτιμήσεις ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων δεν έχει άλλα περιθώρια, φτιάξανε τον τελευταίο προϋπολογισμό του κράτους, κόβοντας και ράβοντας στο γόνατο επί τρεις μήνες, για να πάρουν τα πρώτα 42,5 δισ. ευρώ από τα 144,7 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου, το οποίο περιλαμβάνει προκλητικές και απαράδεκτες δεσμεύσεις. Για κάθε δόση που θα παίρνουμε θα προαπαιτείται έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχουν πραγματοποιηθεί όλα όσα συνεφωνήθησαν, που περιλαμβάνονται στην ´επιστολή προθέσεων´ την οποία υπογράφουν ο πρωθυπουργός και οι οικονομικοί επιτελείς του. Εκεί προβλέπεται ότι, αν οι συνθήκες μεταβληθούν, θα πάρουν νέα μέτρα. Το πλέον ακατανόητο είναι ότι υπάρχει όρος, που λέει, ότι, αν τα μέτρα καταπέσουν με αποφάσεις Δικαστηρίων, υποχρεούται η κυβέρνηση να βρει απ’ αλλού άλλα ισοδύναμα μέτρα.
Για κάθε δόση, λοιπόν, θα μας λένε ´πάρτε κι άλλα μέτρα´. Ερώτηση αφελούς. Εχει το οικονομικό επιτελείο μελετήσει κάποιο σχέδιο τι θα πρέπει να κάνει σε περίπτωση που δεν θα μπορεί άλλο να ´πετσοκόψει´ τον ελληνικό λαό; Να πει π.χ. στους τροϊκανούς ´όχι´ δεν παίρνουμε τη δόση; Αυτό το πρόγραμμα δεν περπατά. Και μέχρι να βάλουν μυαλό, να βρουν άλλο πρόγραμμα πιο λογικό και να υπάρχει πιθανότητα να βγει, εμείς να μην παίρνουμε καμιά δόση. Τότε ίσως εξαναγκαστούν να πάρουν εκείνοι μέτρα.
Αλλά περιμένουμε αυτοί που κυβέρνησαν κι έφεραν τη χώρα σ’ αυτό το χάλι και τους οποίους εμείς ψηφίσαμε να μας ξανακυβερνήσουν ότι θ’ αλλάξουν το σύστημα, θα σώσουν τον τόπο με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και με Προεδρικά Διατάγματα; Με ανυπακοή στις αποφάσεις των Δικαστηρίων για την τήρηση των νόμων που οι ίδιοι ψήφισαν;
Οταν η ´φιλοσοφία´ της υπερψήφισης του Π/Υ είναι να εκδοθούν νόμοι που η εφαρμογή τους θέτει θέμα επιβίωσης του έθνους, δεν νοείται ο κ. υπουργός ως θεματοφύλακας εφαρμογής των νόμων, ο ίδιος να τον καταπατεί. Δεν μπορεί να υποχρεώνει Δημόσια Υπηρεσία να παραβαίνει δικαστική απόφαση περί την είσπραξη του τέλους ακινήτων. Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική και οι υπουργοί επιβάλλουν την αυθαιρεσία, τότε θα καταντήσουμε κράτος παραφρόνων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα