Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επικίνδυνη εξάρτηση η κατανάλωση

Η πιο επικίνδυνη εξάρτηση στον σύγχρονο κόσμο είναι αυτή της κατανάλωσης. Μάλιστα, οι άνθρωποι καταναλώνουν σαν να βρίσκονται σε έναν πλανήτη μεγαλύτερο του σημερινού!
Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης, μιλώντας χθες στην τελετή απονομής μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης και διδακτορικών διπλωμάτων ακαδημαϊκού έτους 2011 – 12, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Στο πλαίσιο της τελετής, έγινε αναγόρευση του Ισπανού επιστήμονα dr Jaime Gil-Aluja σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Ο κ. Gil-Aluja, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της νέας ´Θεωρίας αβεβαιότητας´ είναι διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και καθηγητής Οικονομικών στο ίδιο Πανεπιστήμιο με διδακτική εμπειρία, η οποία μετρά σαράντα πέντε έτη.
Στην ομιλία του ο κ. Φίλης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του περιβάλλοντος στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία. Αφού αναφέρθηκε σε διάφορες εξαρτήσεις, τόνισε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει όμως μια εξάρτηση που τη θεωρώ την πιο επικίνδυνη απ’ όλες, αυτή της κατανάλωσης. Καταναλώνουμε διαρκώς γιατί μπορούμε ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε, επειδή η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα. Καταναλώνουμε σαν να κατοικούσαμε σε έναν πλανήτη μεγαλύτερο του σημερινού. Κατά μια εκτίμηση οι καταναλωτικές επιδόσεις του ανθρώπινου πληθυσμού σήμερα απαιτούν τους παραγωγικούς πόρους της Γης με επιφάνεια αυξημένη κατά 50%. Πού βρίσκουμε αυτό το επιπλέον 50%; Το βρίσκουμε στην κατανάλωση του οικοσυστήματος, στην εξάντληση των ιχθυoτόπων, στην εξάντληση των υδατικών πόρων, στην κατανάλωση του ορυκτού πλούτου, στην καταστροφή των παλαιών δασών, στην εξαφάνιση των ειδών και κυρίως στην αλλαγή του κλίματος». Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης υπογράμμισε ότι «μοιάζουμε με τον καταθέτη που αντί να ζει από τους τόκους, δαπανά το κεφάλαιο χωρίς περίσκεψη για το επερχόμενο. Μοιάζουμε με τον γεωργό που αντί να ζει από την καλλιέργεια της γης του, την πουλάει και ζει για λίγο καλά από τα χρήματα της αγοράς, αλλά σύντομα η πραγματικότητα θα του δείξει τη δυσάρεστη όψη της. Ήδη οι άνθρωποι γεννιούνται και μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που θα μεταβάλλεται με την πιο κυριολεκτική έννοια: η γεωγραφία μας θα αλλάζει, οι χάρτες μας θα αλλάζουν. Οι τελευταίες μετρήσεις από δορυφόρους σε συνδυασμό με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δείχνουν ότι η στάθμη της θάλασσας ανέρχεται ταχύτερα απ’ όσο υπολογίζαμε. Σε μερικές δεκαετίες ίσως η άνοδος να ανέρχεται σε μέτρο ή μέτρα. Νησιωτικές και παράκτιες περιοχές θα εξαφανίζονται, ακτογραμμές αλλάζουν, οι πατρίδες μας αλλάζουν. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε τον κατακερματισμένο τρόπο σκέψης και δράσης».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Φίλης σχολίασε το παράδοξο, να υπάρχει στην Ελλάδα Υπουργείο, το οποίο από τη μια να μας προστατεύει από την κλιματική αλλαγή και από την άλλη να ψάχνει για πετρέλαιο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «…Είναι ειρωνεία το ότι συζητούμε για περιορισμό των ορυκτών καυσίμων όταν προτείνουμε λύσεις για το κλίμα. Αυτός ο κατακερματισμός προσέγγισης είναι προφανής στον τίτλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μοιάζει με σχιζοφρένεια να έχουμε ένα Υπουργείο που μας προστατεύει από την κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα ψάχνει για πετρέλαιο. Μοιάζει σαν να προσλαμβάνουμε για πυροσβέστη έναν πυρομανή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα