Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Οχι σε φορολόγηση της γης»

Την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο φορολόγησης της αγροτικής γης που, όπως επισημαίνει, θα σημάνει την κηδεία της υπαίθρου, εκφράζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων ´Η Ενότητα´.
Οπως επισημαίνει σε επιστολή της προς τους αρχηγούς των κομμάτων, τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, τους βουλευτές Χανίων, τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων,  «εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα διαρρέει στον Τύπο η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, να φορολογήσει την αγροτική γη, να μειώσει την επιστροφή του Φ.Π.Α. από το 11% σε 6% καθώς και τη μείωση της επιστροφής πετρελαίου στους αγρότες. Τέτοιες προθέσεις τις θεωρούμε απαράδεκτες και παράλογες σε συνδυασμό με την προπαγάνδα που περνά στον Τύπο ότι οι αγρότες δεν φορολογούνται».
Στη συνέχεια η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «όλοι οι αγρότες, όπως και όλοι οι Ελληνες πολίτες, κάνουν φορολογική δήλωση και ανάλογα με τα εισοδήματά τους φορολογούνται. Βιβλία εσόδων – εξόδων έχει και σήμερα ένας μεγάλος αριθμός αγροτών που είναι κάτοχοι μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Οι αγρότες που είναι στο ειδικό καθεστώς φορολογούνται με τα αντικειμενικά κριτήρια, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, με τα στρέμματα που έχουν, αλλά και με τις εμπορικές τιμές των προϊόντων τους.
Οσον αφορά τη φορολόγηση της γης, η οποία αποτελεί παραγωγικό μέσο για κάθε αγρότη, πιστεύουμε ότι άλλο πράγμα είναι να φορολογείς το εισόδημα και διαφορετικό τα μέσα που χρησιμοποιείς για να παράγεις. Με τη λογική αυτή θα πρέπει να φορολογούνται και τα μηχανήματα του κάθε εργοστασίου. Εξάλλου, σήμερα στη χώρα μας σε οποιαδήποτε μορφή μεταβίβασης γης (αγοραπωλησία – κληρονομιά – ενοίκιο κ.λπ.) πληρώνεται φόρος και μάλιστα πολύ υψηλός. Για τη μείωση του Φ.Π.Α., θα πρέπει πρώτα να γίνει στα εφόδια, λιπάσματα, φάρμακα, μηχανήματα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. Τέτοιες προτάσεις που διαρρέουν είναι αντιαναπτυξιακές και υποκριτικές, τη στιγμή που όλοι θεωρούν ότι η αγροτική οικονομία θα είναι ένας από τους νέους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας. Και δεν μπορεί για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα να πηγαίνει σχέδιο νόμου προς ψήφιση χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους, χωρίς να κατατεθούν και οι προτάσεις οι δικές μας».
Καταλήγοντας ζητά «την απόσυρση των διατάξεων που αφορά τους αγρότες, ζητούμε να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος για το πώς η αγροτική οικονομία θα γίνει πυλώνας ανάπτυξης, πώς θα κτυπηθούν τα καρτέλ, οι κερδοσκόποι, οι Ελληνοποιήσεις, πώς θα μειωθεί το κόστος παραγωγής και τέλος πώς θα προστατευθεί τόσο ο αγρότης όσο και ο καταναλωτής». Τέλος, «εάν η κυβέρνηση δεν θέλει διάλογο», καλεί «όλους τους βουλευτές και ειδικότερα της Κρήτης, να πάρουν θέση για όλα τα παραπάνω και να μη δεχτούν να ψηφίσουν την κηδεία της ελληνικής υπαίθρου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα