Μουσείο Τυπογραφείας

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΑΣ

Σε ερευνητικό πρόγραμμα το Ινστιτούτο Ελιάς

Στο ερευνητικό πρόγραμμα ´Σχεδιασμός και ανάπτυξη κέντρων συλλογής διαχείρισης και διάθεσης ελαιοπυρήνας για σκοπούς ενεργειακής αξιοποίησης´ (ΚΕ.Δ.ΕΛ.Ε.Α.) συμμετέχει ως εταίρος το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.
Στόχος είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός κέντρου συλλογής, διαχείρισης και διάθεσης της ελαιοπυρήνας για σκοπούς ενεργειακής αξιοποίησης (παρασκευή πέλετς) καθώς επίσης και ο καθορισμός ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τη λειτουργία κέντρων διαχείρισης ελαιοπυρήνας στον ελληνικό και κυπριακό χώρο, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα την ορθολογική διαχείριση της ελαιοπυρήνας, ενός φυσικού πόρου με ιδιαίτερη αξία, η οποία μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα επιζήμια για τη ρύπανση των εδαφών, του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και της ατμόσφαιρας.
Tο έργο αυτό εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG ´Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013´.
Σημειώνεται ότι το έργο, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Τ.Π.Α. – 80%) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου (20%), έχει προϋπολογισμό για το Ινστιτούτο 132.000.00 ευρώ, είναι 2ετούς διάρκειας και άρχισε να υλοποιείται από τις αρχές Νοεμβρίου 2012, ενώ συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Φρέντερικ και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και η Κοινότητα Λυθροδόντα από την Κύπρο και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών από την Ελλάδα.
Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος έγινε στη Λευκωσία και συμμετείχαν η δρ Ευαγγελία Στεφανουδάκη, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου και η γεωπόνος Ελένη Μπαρμποπούλου.

1 σχολιο

  • [ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ] ~ 10 Δεκεμβρίου 2012 ~ 09:45 ~ Απάντηση

    ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. ΤΟ ΠΕΛΛΕΤ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΙΔΙΚΑ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΣ ΤΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΣΟΥ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.