Μουσείο Τυπογραφείας

AΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ

Τεχνική υποστήριξη για ανασύσταση ελαιοκομίας

» Εκπρόσωποι των Δήμων Παξών και Κέρκυρας στα Χανιά
Τεχνική στήριξη παρέχει το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων στους Δήμους Κέρκυρας και Παξών για την ανασύσταση της ελαιοκομίας, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC).
Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου, βρίσκονται στα Χανιά από τις 3 Δεκεμβρίου και μέχρι σήμερα, ο δήμαρχος Παξών Σπ. Μπογδάνος, δημοτικοί σύμβουλοι, η διευθύντρια Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κέρκυρας γεωπόνος Ε. Μάμαλου, εκπρόσωποι της ΕΑΣ Κέρκυρας, Συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, ελαιουργοί, και γεωτεχνικοί.
Την περασμένη Δευτέρα επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο και ενημερώθηκαν από τον διευθυντή του δρα Κ. Χαρτζουλάκη για τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου στα θέματα ελαιοκαλλιέργειας, βελτίωσης της ποιότητας του ελαιολάδου και παροχής υπηρεσιών στους αγρότες και ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια ελαιοκομίας, τεχνολογίας ελαιολάδου, φυσιολογίας και θρέψης, εντομολογίας και αρδεύσεων και διαχείρισης νερού. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη μνημειακή ελιά και το Μουσείο στις Βούβες, ελαιώνες σε συγκομιδή, και πρότυπες εγκαταστάσεις ελαιουργείων και τυποποίησης ελαιολάδου στην Κίσαμο.
Χθες Τρίτη επισκέφθηκαν βιολογικό ελαιώνα, που αξιοποιεί τα υποπροϊόντα της ελαιοκαλλιέργειας στα Ζυμπραγού, πρότυπο αγρόκτημα ελαιοκαλλιέργειας τσουνάτης και επίδειξη τεχνικών συγκομιδής και έκθλιψης την περιοχή Σαρακίνας και την ΑΣ Σελίνου, που ενημερώθηκαν για την προώθηση του ελαιολάδου και του ´ΠΟΠ Σέλινο´. Τέλος, σήμερα Τετάρτη θα επισκεφθούν τις Μονές Χρυσοπηγής και Σινά, όπου θα ενημερωθούν για τα συστήματα καλλιέργειας και τυποποίησης και μονάδα κομποστοποίησης υποπροϊόντων της ελιάς στην Συκολιά Κυδωνίας. Το απόγευμα θα επισκεφθούν την ΕΑΣ Ρεθύμνου και θα ξεναγηθούν σε παραδοσιακό ελαιώνα, θα γίνει παρουσίαση δράσεων ανανέωσης των ελαιοδέντρων για ανάκαμψη της βιωσιμότητας του ελαιώνα και θα ενημερωθούν για τα ΠΟΠ του Νομού Ρεθύμνου. Να σημειωθεί ότι στους συγκεκριμένους Δήμους οργανώθηκαν σεμινάρια για τις ορθές πρακτικές στην ελαιοκαλλιέργεια στις 5 και 10 Νοεμβρίου από το Ινστιτούτο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.