Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ Τ´ ΑΥΤΑ

«Ο φανατισμός είναι η μόνη μορφή θέλησης που μπορεί να διαπνέει τους αδύναμους και τους ντροπαλούς».
Φρ. Νίτσε

Η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται άγρια με τα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές της χώρας. Δεν είναι μόνον τα του μνημονίου, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις αρχές του 2013. Είναι και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, πιο επώδυνο από το προηγούμενο, που αναμένεται να ταλανίσει τους πολίτες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, που δικαιολογημένα προκαλεί την οργή του κόσμου που καλείται να ζήσει με πολιτικές τις οποίες δεν επέλεξε, βρίσκουν έδαφος και οι φωνές του λαϊκισμού. Αλλωστε, ο πιο εύκολος δρόμος είναι αυτός του… μηδενισμού και των ανέξοδων υποσχέσεων για επιστροφή στο… παρελθόν.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν οι υποστηρικτές της άποψης ότι η κρίση αποτελεί και μια ευκαιρία για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, που εδώ και χρόνια ταλανίζουν την Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα κρούσματα διαφθοράς που δεν εννοούν να τελειώσουν.
Χθες, μάλιστα, μεταδόθηκε ότι οι δανειστές της χώρας, ζητούν να προσληφθεί εθνικός συντονιστής που θα ελέγχει τους φορείς, οι οποίοι ασχολούνται με την καταπολέμηση της διαφθοράς. Και αυτό γιατί η χώρα μας, είναι 80ή και προτελευταία στη διεθνή κατάταξη, με τελευταία τη Βουλγαρία!
Πώς, όμως, να αλλάξει η Ελλάδα, αν δεν αλλάξουμε εμείς οι κάτοικοί της;
Ποιος μπορεί να πει ότι η κρίση είναι μόνον οικονομική και δεν είναι -περισσότερο και βαθύτερα- οικονομική και κοινωνική; Ποιος ακόμα και σήμερα πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μονομερής διαγραφή του χρέους;
Και από την άλλη μεριά, ποιος δεν παραδέχεται ότι η ανεργία και η φτώχεια αποτελούν έναν σύγχρονο εφιάλτη που απειλή την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα;
Οτι τα οικονομικά μέτρα μέχρι τώρα δεν έχουν λύσει τα προβλήματα αλλά έχουν παραλύσει πολύ μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας;
Οτι ακόμα και το δικαίωμα στη… θέρμανση έχει γίνει είδος… πολυτελείας;
Σε κάθε άποψη μπορεί να συναντήσουμε αλήθειες, είτε μας αρέσουν είτε όχι.
Ωστόσο, η σημερινή συγκυρία αποτελεί και ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας. Τον δρόμο δείχνουν πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτών που δημιουργούν τις δικές τους κοινότητες αλληλεγγύης (ανταλλακτικά παζάρια, κινήσεις αποανάπτυξης) αλλά και τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις στην πόλη και στην ύπαιθρο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα