Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γευστική διάκριση του ελαιολάδου

Γιαννης Αποστολακης*
Εφθασε ο καιρός της ελαιοσυλλογής και ο κάθε παραγωγός να απολαύσει τους κόπους του, να δοκιμάσει φετινή σοδειά και ενδεχομένως να συγκρίνει το ελαιόλαδο που παρήγαγε με το ελαιόλαδο που παρήγαγε κάποιος φίλος ή γείτονας. Αλλωστε και ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει και να αγοράσει το καλύτερο για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Καλύτερος τρόπος για να μάθετε να καταλάβετε την ποιότητα του λαδιού είναι να βρείτε ένα δείγμα λαδιού, που είστε σίγουροι ότι είναι καλό. Υστερα αγοράζετε ένα μπουκάλι λαδιού χαμηλής αξίας.
Πάρτε δυο ποτηράκια από λεπτό γυαλί και ρίξτε μέσα στο καθένα μια κουταλιά λάδι από το κάθε δείγμα λαδιού (συνήθως σε γευσιγνωσίες ελαιολάδου οι επαγγελματίες γευσιγνώστες χρησιμοποιούν ποτηράκια χρωματισμένα μπλε για να μην επηρεάζονται από το χρώμα του λαδιού).
Τρίψετε στις παλάμες σας λίγο κάθε ποτηράκι. Το τρίψιμο στις παλάμες σας χρησιμεύει για να ζεσταθεί το περιεχόμενο λάδι και να απελευθερώσει τις πτητικές ουσίες και τα αρώματα. Σκεπάζουμε το ποτηράκι με την παλάμη. Με σκεπασμένο το ποτήρι αναδεύουμε το περιεχόμενο περιστρέφοντάς το, ώστε να αλείψει όσο περισσότερη εσωτερική επιφάνειά του. Φέρετε το ποτήρι όσο μπορείτε κοντά στη μύτη σας και ξεσκεπάστε το. Εισπνεύσετε βαθιά από τη μύτη δυο – τρεις φορές στη σειρά, για να ´ακούσετε´ τα αρώματα που αναδύονται και να τα απομνημονεύσετε. Αν δεν είσαστε σίγουροι αφήστε να περάσουν 3 – 4 λεπτά και ξαναδοκιμάστε. Ετσι μαθαίνετε να κάνετε τη σύγκριση των αρωμάτων των δύο δειγμάτων.
Περάστε τώρα στη δοκιμασία της γεύσης. Βάλτε μια μικρή γουλιά λάδι στο στόμα σας από το ένα ποτήρι.
Ανακατέψτε το ελαφρά στο στόμα κι αμέσως σφίξτε τα δόντια σας και ακουμπήστε πίσω τους την άκρη της γλώσσας και με τα χείλη μισάνοιχτα εισπνεύσετε γρήγορα δυο – τρεις φορές στη  σειρά χρησιμοποιώντας τους μύες του διαφράγματος. Κατά αυτό τον τρόπο το λάδι θα αλείψει όλο στόμα. Στο τέλος, καταπιείτε το λάδι για να ολοκληρώσετε τη γευστική εντύπωση. Απομνημονεύσετε τις γεύσεις που διακρίνατε. Και δοκιμάστε με το άλλο. Μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε αλλά εφόσον έχετε ξεπλύνει το στόμα σας με νερό κι έχετε φάει λίγο ψωμί ή μια φέτα μήλου .
Μετά από κάθε δοκιμή πρέπει να περιμένετε 5 – 10 λεπτά πριν ξαναδοκιμάσετε. Σημειώνεται ότι το Δίκτυο πέρυσι είχε οργανώσει ελαιογευσίες και το ίδιο σχεδιάζει και για φέτος.

* chef Μ.Α.Ι.Χ.,
μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα