Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΤΟΧΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Αναγνώριση του καστάνου

Σημαντικά και πολλαπλά θα είναι τα οφέλη για τους καστανοπαραγωγούς του Νομού Χανίων αν επιτευχθεί, τελικά, ο στόχος της αναγνώρισης του προϊόντος τους ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), με τίτλο ´Ορεινό Κάστανο Χανίων Κρήτης´.
Σχετική μελέτη, που αποτελεί αναγκαίο εργαλείο για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου εκπόνησε ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με άλλους φορείς, και την παρέδωσε χθες ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης στον πρόεδρο του τοπικού Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Νίκο Μπομπολάκη προκειμένου να κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο.
«Ο Δήμος Χανίων, ως μητροπολιτικός ´Καλλικρατικός´ Δήμος, έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και σε δράσεις που αφορούν και άλλους Δήμους, όμορους ή ευρύτερα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της έκθεσης ´Αγροτικός Αύγουστος´ είχε αποφασιστεί και είχε ´περάσει´ από το Δημοτικό Συμβούλιο αυτή η προσπάθεια. Να ετοιμάσουμε τη μελέτη και να την παραδώσουμε στον Συνεταιρισμό Καστανοπαραγωγών Νομού Χανίων. Συνεννοηθήκαμε, λοιπόν, με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη, με τον Συνεταιρισμό Καστανοπαραγωγών, με την Αναπτυξιακή Εταιρεία των Εννιά Χωριών, με τους Δήμους Πλατανιά, Κισάμου και Καντάνου – Σελίνου και σήμερα (σ.σ. χθες) είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδίδουμε τη μελέτη στον πρόεδρο του Συνεταιρισμού», επεσήμανε ο κ. Σκουλάκης.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι μόνο μέχρι εδώ η συμβολή μας. Θα συμβάλουμε με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε για την προώθηση στο Υπουργείο. Θα πάμε μαζί στον υπουργό. Θα διεκδικήσουμε τη γρήγορη προώθηση του φακέλου, όπως επιβάλλεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εύχομαι και πιστεύω ότι αυτή η μελέτη θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γνωστής ασθένειας του καστάνου, που τόσα χρόνια σας ταλαιπωρεί», σημείωσε ο κ. Σκουλάκης, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Νομού Χανίων.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπομπολάκης ευχαρίστησε τον Δήμο Χανίων και ιδιαίτερα τον κ. Σκουλάκη για τη συνεργασία, τόνισε ότι πρόκειται για «μια σημαντική πρωτοβουλία, που μπορεί να ενισχύσει το εισόδημα των καστανοπαραγωγών» και αναγνώρισε ότι υπήρχε πλήρης τήρηση του χρονοδιαγράμματος όσον αφορά την εκπόνηση της μελέτης προκειμένου, εν συνεχεία, να παραδοθεί στο Υπουργείο για τις περαιτέρω ενέργειες.
Παρά ταύτα, ο κ. Μπομπολάκης υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια αυτή δεν ικανοποιεί το σύνολο των παραγωγών του Νομού Χανίων, γιατί εκκρεμεί, δυστυχώς, ακόμη, εδώ και τέσσερα χρόνια, η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθένειας του έλκους της καστανιάς. Ενώ υπάρχουν δύο εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για να δημοπρατηθεί το έργο και θα μπορούσαν να συνεννοηθούν για το θέμα τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να δείξουν μια συνέπεια σε όσα κατά καιρούς έχουν υποσχεθεί, δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχουμε κανένα νέο, καμία εξέλιξη».

Τα πλεονεκτήματα του Π.Ο.Π.
Σημειώνεται ότι οι τοπικοί φορείς προτείνουν να αναγνωριστεί το κάστανο ως Π.Ο.Π. για μια σειρά από λόγους, που αναφέρθηκαν όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων πήρε απόφαση για την εκπόνηση της μελέτης. Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής:
• «Σήμερα είναι σταθερά αυξανόμενος ο πληθυσμός των καταναλωτών που δίνει προτεραιότητα, όσον αφορά τη διατροφή του, μάλλον στην ποιότητα παρά στην ποσότητα και αναζητά ιδιότυπα γεωργικά προϊόντα ορισμένης γεωγραφικής καταγωγής.
• Λόγω της ποικιλομορφίας των αγροτικών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά και της αμφιβόλου προέλευσης, ο καταναλωτής προκειμένου να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές, θα πρέπει να του προσφέρονται σαφείς και συνοπτικές πληροφορίες για την καταγωγή και την αξία των προϊόντων.
• Τα Π.Ο.Π. πληρούν το πλαίσιο των κοινοτικών κανόνων και δίκαια γίνονται πιο ανταγωνιστικά και ενισχύουν την αξιοπιστία τους στα μάτια των καταναλωτών.
• Η παραγωγή προϊόντων Π.Ο.Π. που παρουσιάζουν ορισμένα τοπικά χαρακτηριστικά μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για την αγροτική οικονομία, ιδίως στις μειονεκτικές και απομακρυσμένες περιοχές, εξασφαλίζοντας, αφενός, τη βελτίωση του γεωργικού εισοδήματος και, αφετέρου, τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές.
• Τα προϊόντα Π.Ο.Π. διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της κοινότητας αλλά και των κρατών – μελών της Ε.Ε. και ως εκ τούτου τυγχάνουν και θα συνεχίσουν να έχουν την ιδιαίτερη υποστήριξη για τη διατήρησή τους και την ενδεχόμενη επέκτασή τους».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.