Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χρυσά μετάλλια για Αρμενία και Ρωσία

» Σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα
Τελικά η Κίνα μπορεί να έφτασε στη βρύση, αλλά νερό δεν ήπιε στην Ολυμπιάδα της Κωνσταντινούπολης, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Στον τελευταίο και καθοριστικό αγώνα έχασε από την Ουκρανία με το καθαρό 3 – 1 και η Αρμενία κατάφερε νικώντας την Ουγγαρία 2,5 – 1,5 να την πιάσει στην κορυφή με 19 βαθμούς και να της αρπάξει κυριολεκτικά την πρώτη θέση μέσα από τα χέρια της πετώντας την εκτός μεταλλίων! Η Ρωσία έτρεξε στους τελευταίους γύρους, αλλά ήταν πλέον αργά για να διορθώσει τα αποτελέσματα των προηγούμενων επιπόλαιων εμφανίσεών της. Η νίκη της με 3 – 1 επί της Γερμανίας απλά της έδωσε το αργυρό μετάλλιο, υποχρεώνοντάς τη να δει και πάλι τις πλάτες των Αρμενίων. Η ομάδα της Αρμενίας έχει κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια στις τέσσερις τελευταίες Ολυμπιάδες και αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Οι Αρμένιοι λατρεύουν το σκάκι και οι σκακιστές τους παλεύουν με μεγάλο πάθος για τη διάκριση. Ενα πάθος που οι Ρώσοι έχουν δείξει ότι το έχουν χάσει, όταν υπερασπίζονται τα εθνικά τους χρώματα. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την αρνητική απόδοση των Ρώσων σκακιστών, όταν παίζουν για την εθνική τους ομάδα και παρά το γεγονός ότι ξεκινούν ως φαβορί τελικά παρακολουθούν τους Αρμένιους τα τελευταία χρόνια στην κορυφή του βάθρου; Η Ουκρανία με τη νίκη της δεν πρόσφερε απλά το χρυσό μετάλλιο στους Αρμένιους, έδωσε και στον εαυτό της το χάλκινο μετάλλιο αφήνοντας τους Κινέζους στην 4η θέση. Τελική βαθμολογία: 1. Αρμενία 19β. 29π., 2. Ρωσία 19β. 28,5π., 3. Ουκρανία 18β. 29.5π.
Στις γυναίκες όμως οι Ρωσίδες δεν έδειξαν την ίδια συμπεριφορά με τους άνδρες. Στον τελευταίο κρίσιμο αγώνα κέρδισαν το Καζακστάν με 4 – 0 αρπάζοντας το χρυσό μετάλλιο από τις Κινέζες, οι οποίες νίκησαν τη Βουλγαρία, αλλά με σκορ 2,5 – 1,5 και υστέρησαν στα κριτήρια από τη ρωσική ομάδα χάνοντας το χρυσό μετάλλιο στα κριτήρια. Να θυμίσω ότι στην αφετηρία του τελευταίου γύρου οι Ρωσίδες και οι Κινέζες ξεκίνησαν τους αγώνες τους έχοντας τους ίδιους βαθμούς και πόντους μεταξύ τους. Η Ουκρανία κερδίζοντας τη Γερμανία 3,5 – 0,5 με 18β. και 30,5π. κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο.
Οι εθνικές μας ομάδες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στον τελευταίο γύρο έριξαν μία κλοτσιά και έχυσαν το γάλα που μάζευαν με τόση προσπάθεια σε όλη την Ολυμπιάδα.
Οι άνδρες έχασαν από τους Ιταλούς με 3,5 – 0,5 σε έναν αγώνα που δεν μπορεί κανείς να πει ότι τον πάλεψαν. Το άγχος που είχαν οι σκακιστές μας πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν ανεξήγητο. Σε τέτοιους κρίσιμους αγώνες το κύριο προσόν μιας ομάδας είναι η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα και δυστυχώς για την εθνική μας τα στοιχεία αυτά έλειπαν στον τελευταίο και καθοριστικό αγώνα. Η ήττα αυτή έριξε τους άνδρες στην 40ή θέση με 13 βαθμούς και 28 πόντους. Μία άσχημη τελικά εμφάνιση από αυτούς τους σκακιστές που έχουν προσφέρει πολλές επιτυχίες στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω ότι δικαιούνται και μία άσχημη εμφάνιση, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι ένα αποτέλεσμα που πριν απ’ όλους πρέπει να στεναχώρησε τους ίδιους τους σκακιστές της εθνικής περισσότερο από κάθε άλλο.
Το ίδιο «κατόρθωμα» πέτυχε και η εθνική γυναικών στον τελευταίο της αγώνα χάνοντας από την Ινδονησία με 3 – 1! Τι να πει κανείς όταν η Ντέμπο χάνει από μία σκακίστρια με ΕΛΟ 2218, η Μπότσαρη από μία με ΕΛΟ 2162 και η Φαχιρίδου από μια σκακίστρια με ΕΛΟ 2143; Δέκα φορές να παίξουν με μία τέτοια ομάδα αποκλείεται να χάσουν! Και όμως το πέτυχαν! Μοναδικός πόντος από τη σκακίστρια του Κύδωνα, την Κατερίνα Παυλίδου που κέρδισε την αντίπαλό της, αλλά η νίκη αυτή δεν άλλαξε δυστυχώς την κατάσταση για την Ελλάδα που βρέθηκε στην 40ή θέση με 12 βαθμούς και 25 πόντους.
Τελικά η 40ή Ολυμπιάδα της Κωνσταντινούπολης δεν μας πρόσφερε τις χαρές που αναμέναμε. Αυτά όμως υπάρχουν στον αθλητισμό. Υπάρχουν τα πάνω, αλλά υπάρχουν και τα κάτω.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα