Μουσείο Τυπογραφείας

ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Νεανική παραβατικότητα


» Ξυλοδαρμός κατοίκου στο Κόκκινο Μετόχι επειδή διαμαρτυρήθηκε για ζημιές σε παιδική χαρά
» Κάηκε σχολείο στο Πολεμάρχι
Διαστάσεις παίρνει η νεανική παραβατικότητα και στα Χανιά που εκδηλώνεται κυρίως με πράξεις βανδαλισμού και δολιοφθορών σε δημόσια περιουσία. Πράξεις που χθες τα ξημερώματα στο Κόκκινο Μετόχι πήραν περαιτέρω διαστάσεις, αφού οι νεαροί χτύπησαν κάτοικο που διαμαρτυρήθηκε επειδή προκαλούσαν ζημιές και θόρυβο στην παιδική χαρά, ενώ η Αστυνομία που ειδοποιήθηκε προχώρησε σε συλλήψεις και προσαγωγές. Λίγες ημέρες νωρίτερα το παιγνίδι μιας ομάδας νέων με σπρέι είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή από πυρκαγιά του παλιού Δημοτικού Σχολείου στο Πολεμάρχι κοντά στις Βουκολιές!

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΤΟΧΙ
Τα ξημερώματα της Παρασκευής η κατάσταση ξέφυγε από κάθε όριο. Μια μεγάλη ομάδα νέων, ανηλίκων στην πλειοψηφία τους, συγκεντρώθηκε για άλλη μια φορά στην παιδική χαρά στο Κόκκινο Μετόχι και άρχισε να προκαλεί ζημιές στα παιγνίδια, να φωνάζει και να έχει πολύ δυνατά τη μουσική από τα αυτοκίνητά τους. Στις παρατηρήσεις των γειτόνων να σταματήσουν γιατί θέλουν να κοιμηθούν οι νεαροί απαντήσουν με υποτιμητικά σχόλια και ύβρεις. Κάποια στιγμή μάλιστα άρχισαν να πετάνε πέτρες στο μπαλκόνι γείτονα! Αυτός κατέβηκε κάτω διαμαρτυρόμενος έντονα με αποτέλεσμα να δεχθεί την επίθεση των νεαρών που τον έριξαν κάτω και άρχισαν να τον κλοτσούν! Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο άνθρωπος να οδηγηθεί στο Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Στο άκουσμα της Αστυνομίας που έφτασε μετά από πολλά τηλεφωνήματα από τα γύρω σπίτια, οι νεαροί διασκορπίστηκαν στα γύρω χωράφια και ένας που ήταν ενήλικος άφησε το αυτοκίνητό του από τα στοιχεία του οποίου εντοπίστηκε και συνελήφθη αργότερα. Επίσης συνελήφθηκαν άλλα τρία άτομα, ανήλικοι, στους οποίους έγιναν συστάσεις, ενώ ο τραυματίας κάτοικος κατέθεσε μηνύσεις. Η Αστυνομία και χθες προχώρησε σε περιπολίες στη συγκεκριμένη περιοχή. Η συγκεκριμένη παιδική χαρά κατασκευάστηκε το 2009 από τον τότε Δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου. Σύμφωνα με όσα ανάφεραν κάτοικοι «όλος ο κόσμος είχε ενθουσιαστεί, ήταν κάτι ωραίο που δεν είχαμε ποτέ. Ακόμα και πολλά πάρτι γενεθλίων, αποκριάτικα πάρτι γίνονταν σε αυτό το σημείο. Κάθε μέρα ήταν γεμάτο παιδιά και γονείς. Γνωρίσθηκαν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Όλα αυτά την πρώτη χρονιά. Στη συνέχεια άρχισαν να έρχονται παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας 17 – 18 χρονών από τις γειτονικές περιοχές. Στην αρχή ξεκίνησαν γράφοντας πρόστυχα συνθήματα. Τους κάναμε παρατηρήσεις, τους είπαμε ότι η παιδική χαρά είναι για μικρά παιδιά και εισπράξαμε αδιαφορία, ύβρεις και μετά ξεκίνησαν οι ζημιές και οι φθορές. Ενημερώσαμε εγγράφως τον Δήμο Χανίων αλλά δεν είδαμε να κάνουν το παραμικρό».

ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΑΡΧΙ
Το ´παιγνίδι´ με τα σπρέι που χρησιμοποιούσε για γκράφιτι μια μικρή ομάδα παιδιών είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί το παλιό σχολείο στο Πολεμάρχι Βουκολιών. Η καταστροφή ήταν σημαντική καθώς το κτήριο ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και το διεκδικούσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Με ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολεμαρχίου σημειώνει: «Το απόγευμα της 19ης Αυγούστου μία παρέα ανηλίκων αγοριών από γειτονικό χωριό παραβίασε το παλαιό Δημοτικό Σχολείο του Πολεμαρχίου Δήμου Πλατανιά. Το επικίνδυνο παιχνίδι τους στο εσωτερικό του παλαιού πέτρινου στιβαρού κτηρίου είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά που οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή της ξύλινης στέγης του και να υποστεί σοβαρές υλικές ζημίες το εσωτερικό του κτηρίου. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ημέρα, κινδύνευσε και το χωριό, αν η φωτιά επεκτεινόταν στα γειτονικά πεύκα. Τη δύσκολη εκείνη στιγμή το χωριό σώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των χωριανών, Σταματάκη Σοφοκλή, Σταφυλαράκη Παναγιώτη, Γαλανάκη Μανώλη, Χιώτη Ανδρέα και Γεραιουδάκη Τάσου (απ´το γειτονικό χωριό Καλλιθέα), που ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, που με βυτία απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς μέχρι να έρθει η Πυροσβεστική». Ο Σύλλογος προσθέτει πως «θλίψη και αγανάκτηση έχει κατακλύσει τους κατοίκους της μικρής Κοινότητας που είδαν να καταστρέφεται μέσα σε λίγη ώρα ένας χώρος με ιδιαίτερη ιστορική και συναισθηματική αξία καθώς στις δύο ψηλοτάβανες αίθουσες του Σχολείου από τις αρχές του 20ού αιώνα έμαθαν γράμματα γενιές και γενιές παιδιών. Πρόσφατα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Πολεμαρχίου προσπαθούσε να αναδείξει και να αξιοποιήσει το ιστορικό κτήριο, άλλα λόγω της γραφειοκρατίας το σχέδιο παρέμενε στα συρτάρια του Δήμου για πάνω από έναν χρόνο. Αν αδιαφορήσουν, είναι βέβαιο ότι θα θρηνήσουμε όλοι στο μέλλον χειρότερες συμφορές….».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.