Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ηλεκτρονικό “μάτι” πάνω από τις Πρέσπες

ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ         ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πετάει κι αυτό, μαζί με τους πελεκάνους και τους ερωδιούς, πάνω από τις Πρέσπες, καταγράφοντας αθόρυβα τις φωλιές και τον πληθυσμό όλων των ειδών της ορνιθοπανίδας. Ως άλλος «κατάσκοπος» αλλά και προστάτης των πουλιών της περιοχής, το μικρό τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι που χρησιμοποιεί τους τελευταίους μήνες η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), προσφέρει στους επιστήμονες, μέσα από τις φωτογραφίες που «τραβάει», πολύτιμες πληροφορίες για την ορνιθοπανίδα.
«Πρόκειται για μία μέθοδο καταγραφής που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δίνει ακριβή στοιχεία για τον πληθυσμό των πουλιών που φωλιάζουν σε καλαμιώνες, όπου αδυνατούμε να προσεγγίσουμε» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Δρ Γιώργος Κατσαδωράκης, βιολόγος-ορνιθολόγος και επιστημονικός συντονιστής της ΕΠΠ.
Όπως εκτιμά, ο συνδυασμός των δύο μέσων, δηλαδή του εναέριου συστήματος και της καταγραφής, από ξηράς, από ορνιθολόγους, δίνει ακριβή στοιχεία για τον πληθυσμό και τα είδη των πουλιών που φωλιάζουν στις Πρέσπες.
Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, μία μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία εδώ και είκοσι χρόνια δουλεύει συστηματικά για την προστασία, την αποτελεσματική διαχείριση και διατήρηση του μοναδικού οικοσυστήματος των Πρεσπών, ήταν αυτή που πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα πρότυπο τηλεκατευθυνόμενο σύστημα εναέριας καταγραφής της ορνιθοπανίδας στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, το τηλεκατευθυνόμενο εναέριο σύστημα, ένα υψηλής τεχνολογίας τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο, χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο για να παρέχει ψηφιακές αεροφωτογραφίες, υψηλής ανάλυσης, των περιοχών φωλιάσματος των υδροβίων ειδών της ορνιθοπανίδας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αναγνώριση και ακριβής καταμέτρηση των διαφορετικών ειδών.
Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα ώστε οι λήψεις να πραγματοποιούνται από συγκεκριμένα ελεγχόμενα ύψη και συγκεκριμένες ελεγχόμενες, γεωγραφικές θέσεις έτσι ώστε να επιτυγχάνεται, τόσο η λεπτομερής αποτύπωση της θέσης των φωλιών στον χώρο όσο και η επανάληψη των δειγματοληψιών στον χρόνο.
Από τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του συστήματος αυτού, έχουν ήδη συλλεχθεί σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους αναπαραγόμενους πληθυσμούς των υδροβίων ειδών στην Μικρή Πρέσπα και τις περιοχές φωλιάσματός τους.
«Οι πληροφορίες αυτές, μέχρι σήμερα, ήταν πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να συλλεχθούν, εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης σε πολλές περιοχές, λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν (καλαμιώνες, πλημμυρισμένες περιοχές, κανάλια, κ.λπ.) καθώς επίσης και για λόγους αποφυγής όχλησης της ορνιθοπανίδας» διευκρινίζει ο κ. Κατσαδωράκης.
Σημειώνεται ότι το ελικοπτεράκι κινείται με ηλεκτρική ενέργεια έτσι ώστε να παράγει χαμηλά επίπεδα θορύβου και να μην ενοχλεί τα πουλιά στις φωλιές και έχει τη δυνατότητα να σηκώσει το βάρος ψηφιακής μηχανής με τα παρελκόμενά της. Διαθέτει σύστημα πλήρους τηλεχειρισμού της πτητικής συσκευής, αλλά και παράλληλο σύστημα τηλεχειρισμού της φωτογραφικής μηχανής. Επίσης, διαθέτει σύστημα μετάδοσης εικόνας βίντεο, σε πραγματικό χρόνο, σε φορητό σταθμό λήψης στο έδαφος.
«Ο χειριστής μπορεί, δηλαδή, την ώρα που πετάει το ελικοπτεράκι να βλέπει από το έδαφος την εικόνα και να τραβάει τις φωτογραφίες» εξηγεί ο πιλότος του συστήματος, Δρ Πάνος Δενδρινός, ειδικός σε θέματα επιστημονικής παρακολούθησης άγριας πανίδας με καινοτόμες τεχνολογίες, ο οποίος είχε και την ευθύνη για τη σύνθεση, την κατάλληλη προσαρμογή και τη λειτουργία του συστήματος. Αναφερόμενος πάντως στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του, τόνισε ότι είναι εφοδιασμένο με αυτόματο σταθεροποιητή πτήσης, που τού δίνει τη δυνατότητα σταθεροποίησης σε δεδομένο γεωγραφικό στίγμα και δεδομένο ύψος, πάνω από το έδαφος, ενώ μπορεί να πετάξει, για περίπου 15 λεπτά, έως τα 130 μέτρα.
«Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το Μάρτιο, τραβήξαμε 120 αεροφωτογραφίες από περιοχές συγκέντρωσης φωλιών, από 12 διαφορετικά είδη πουλιών, τα οποία μπορούν εύκολα πλέον, να αναγνωριστούν και να καταμετρηθούν» καταλήγει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα