Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καθαρά τα νερά στον Κόλπο των Χανίων

«Το εργοστάσιο της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. λειτουργεί άψογα και είμαστε ανοιχτοί σε όποιον επιθυμεί να δει τα αποτελέσματα των εξετάσεων του νερού της θάλασσας στον Κόλπο των Χανίων. Θα διαπιστώσει ότι τα όρια είναι πολύ πιο κάτω από τα επιτρεπόμενα». Αυτό δηλώνει στα ´Χ.Ν.´ ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α., κ. Γιάννης Σταματάκης, αναφορικά με καταγγελίες για κηλίδες στην περιοχή Μάλεμε – Ταυρωνίτη.
Παράλληλα, δίνει στοιχεία με βάση μετρήσεις από το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Νερών και Λυμάτων που δείχνουν ότι τα Ε-coli, τα κολοβακτηρίδια και οι εντερόκοκκοι είναι πολύ πιο χαμηλά από τα επιτρεπόμενα όρια.
«Το εργοστάσιο της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. -και δεν ευλογούμε τα γένια μας- λειτουργεί εξαιρετικά, άρτια. Αν το λύμα έρχεται με μικροβιακό φορτίο 100% στον βιολογικό και η νομοθεσία λέει ότι μπορεί μετά την επεξεργασία του το νερό από τον βιολογικό καθαρισμό να φεύγει στη θάλασσα από τον υποθαλάσσιο αγωγό με φορτίο της τάξης του 10%, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, εμείς έχουμε 3%. Ολα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα σε όποιον θέλει να τα δει, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας», σημειώνει ο κ. Σταματάκης.
Ανά 10 ημέρες λαμβάνονται  δείγματα νερού από 7 σημεία του Κόλπου των Χανίων (Λιμανάκι Πλατανιά, Νερόμυλος, Κερίτης, Γεράνι, Μάλεμε, Ταυρωνίτης, Κολυμπάρι) και παρακολουθούνται συνέχεια.
Βιολόγοι του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών εκτιμούν ότι οι πράσινες κηλίδες, οι αφροί που εντοπίζονται κατά καιρούς στα παράλια της Κρήτης, προέρχονται από μη συνδεδεμένα με το δίκτυο της αποχέτευσης, ξενοδοχεία ή άλλες τουριστικές μονάδες.
«Είναι η πιο πιθανή αιτία, αν και για να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση απαιτείται να παρθούν δείγματα και να γίνει κάποια μελέτη. Αλλοι λένε ότι πιθανόν να προέρχεται από ημερόπλοια, όμως, αυτό είναι πολύ σπάνιο, αφού η ακτίνα διασποράς είναι τεράστια. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η παράνομη απόρριψη λυμάτων στη θάλασσα», σημείωσε βιολόγος στα ´Χ.Ν.´.
Ερωτηθείς για το αν έχουν συνδεθεί όλες οι τουριστικές μονάδες του Δήμου Πλατανιά στο δίκτυο της αποχέτευσης ο κ. Σταματάκης σημειώνει πως «πιστεύουμε ότι έχουν συνδεθεί όλοι. Οποιος όμως δεν έχει συνδεθεί, τότε ο πέλεκυς θα είναι πολύ βαρύς. Το έχω ξεκαθαρίσει. Ψάχνουμε να δούμε αν ευσταθούν διάφορες πληροφορίες που φτάνουν στα αφτιά μας και το ξαναλέω, αν πιάσουμε κάποιον να παρανομεί, τότε θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα