Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Εφυγε” ο ζωγράφος Γιώργος Κουνάλης

Μεγάλη απώλεια για τον πνευματικό κόσμο της Κρήτης, αλλά και όλης της Ελλάδας, αποτελεί ο θάνατος του Χανιώτη ζωγράφου – αγιογράφου και  σκηνογράφου, Γιώργου Κουνάλη,  η κηδεία του οποίου έγινε χθες στον Ι.Ν. Αγίου Λουκά Χανίων.
Ο  Γιώργος Κουνάλης γεννήθηκε  στη Νεάπολη Λασιθίου το 1935, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και στο Εργαστήριο Νωπογραφίας και Φορητής Εικόνας και άφησε πίσω του σημαντικό εικαστικό έργο.
Από το 1968 και εντεύθεν είχε πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, σε γκαλερί στην Κρήτη, στην Αθήνα και στο εργαστήριό του και είχε πάρει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις.
Είχε, επίσης, ασχοληθεί με τον χώρο του θεάτρου και είχε επιμεληθεί τα σκηνικά και κουστούμια στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης για τις παραστάσεις: «Χαρτοπαίκτης», Μ. Χουρμούζη, 1981, «Ταρτούφος», Μολιέρου, 1982, «Δάφνες και Πικροδάφνες», Κεχαΐδη – Χαβιαρά, 1984 και 2001, «Ατίθασοι», Δ. Ψαρά, 1986. Διατηρούσε δικό του εργαστήριο και εκθεσιακό χώρο στην οδό Ψαρομηλίγκων στην παλιά πόλη των Χανίων, στον οποίο φιλοξενούσε εκθέσεις και άλλων ζωγράφων.
Σημαντική είναι η προσφορά του και στα εικαστικά δρώμενα του Δήμου Χανίων, όπως εκείνη του 1995.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
Τη θλίψη του για την απώλεια του ζωγράφου Γιώργου Κουνάλη εκφράζει με ψήφισμά του ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης, ενώ, όπως αναφέρει, στις προθέσεις του Συλλόγου είναι η διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης στη μνήμη του καταξιωμένου καλλιτέχνη.   
Συγκεκριμένα στο ψήφισμα, που υπογράφουν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μάρκος Ε. Καραβιτάκης και τα μέλη του Συμβουλίου, σημειώνεται: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Χανίων πληροφορήθηκε για τον θάνατο του αξιόλογου και αγαπητού μέλους του Συλλόγου Γιώργου Κουνάλη, πατέρα του αγαπητού μας γ. γραμματέα κ. Κωνσταντίνου Γ. Κουνάλη και αποφάσισε τα παρακάτω:
1) Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στα μέλη της οικογένειάς του και να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία.
2) Υπόσχεται να οργανώσει ειδική εκδήλωση στη μνήμη του με ομιλία και έκθεση έργων του.
Ο Γεώργιος Κουνάλης αφήνει κενό τόσο στην οικογένειά του όσο και στη γειτονιά της παλιάς πόλης που διέμενε. Αιωνία η μνήμη του».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα