Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Οχι” στη χρηματοδότηση

Υποσχέσεις, παραινέσεις, αλλά καμία δέσμευση για χρηματική ενίσχυση της ολοκλήρωσης μιας σειράς από αθλητικές εγκαταστάσεις των Χανίων, δεν πήραν οι τοπικοί Φορείς στη χθεσινή τους συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Ιωαννίδη, χθες στην Αθήνα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έλειψε και η ένταση καθώς ο κ. Ιωαννίδης δεν φαινόταν πρόθυμος να ανταποκριθεί στα αιτήματα των τοπικών Φορέων. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι βουλευτές κ. Μαρκογιαννάκης, Βιρβιδάκης, Σταθάκης, ο δήμαρχος Χανίων, κ. Σκουλάκης, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. –  Δυτ. Κρήτης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στα αιτήματα που έβαλε στον κ. Ιωαννίδη και στις απαντήσεις που πήρε.
? ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ: «Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει να δώσει ούτε ένα ευρώ στον Δήμο. Επομένως εμείς το μόνο που θέλουμε είναι μια ενίσχυση από τον ΟΠΑΠ. Εχω μιλήσει με τον πρόεδρο του Οργανισμού  τον κ. Σπανουδάκη και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε πολύ θετικές εξελίξεις. Είμαι αισιόδοξος για τη χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ», σημείωσε.
? ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ: «Για το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι ξεκαθάρισα ότι ο Δήμος έχει υποβάλει αίτημα για παραχώρηση της χρήσης, όμως, μετά τις κλοπές του χειμώνα και τις ζημιές λόγω της κακοκαιρίας του ανέφερα ότι ´πάγωσα´ το θέμα. Αν το Υπουργείο δεν αποκαταστήσει τις βλάβες, δεν πρόκειται να παραλάβω ένα τέτοιο έργο. Εμείς έχουμε συμφωνήσει να φτιάξουμε την είσοδο και την περίφραξη του κολυμβητηρίου. Είπε θα το δει το θέμα και θα μου απαντήσει. Για το Κολυμβητήριο των Χανίων δεν μπορούσε να απαντήσει αν θα συγχωνευθεί ή θα καταργηθεί ο Φορέας. Τον ρώτησα αν ο Δήμος κάνει μία παρέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης και μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά 50%, το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να μας δώσει ένα μέρος από αυτά που δίνει σήμερα ως λειτουργικές δαπάνες;  Είπε ότι θεωρεί σημαντική την πρόταση και θα τη μελετήσει».
? ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ: «Για το ποδηλατοδρόμιο στο Ακρωτήρι δεν ζητήσαμε τίποτα γιατί έχουμε δύο εργολαβίες σε εξέλιξη που δεν μπορούν όμως ´να τρέξουν´ γιατί η Γ.Γ.Α. δεν έχει ξεκαθαρίσει  μια σειρά από τεχνικά ζητήματα. Δεσμεύτηκε ο κ. Ιωαννίδης ότι θα δώσει εντολή στους μηχανικούς του να κατέβουν στα Χανιά για να λυθούν αυτά τα τεχνικά ζητήματα. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε τις εργασίες, αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι το ποδηλατοδρόμιο θα πιστοποιηθεί, θα είναι σύμφωνα με όλα τα ολυμπιακά κριτήρια», ανέφερε ο δήμαρχος.
 ´ΣΥΝΝΕΦΑ´ ΓΙΑ ΤΗ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Τα νεότερα δεδομένα σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ´Jessica´ (χρήματα  από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εθνικούς πόρους, Τράπεζες), στο οποίο ο Δήμος μελετούσε την ένταξη της ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς, φέρνουν ´σύννεφα´ στο έργο. Ενα έργο που έχει ολοκληρωμένη μελέτη και πλέον ο Δήμος θα πρέπει να αναζητήσει και άλλες χρηματοδοτικές δομές.
Σημειώνεται πως την ένταξη της ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς στο ´Jessica´ είχε προαναγγείλει και ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σ. Αρναουτάκης.
«Εμείς έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη Δημοτική Αγορά. Αξιολογώντας τα νεότερα δεδομένα για το πρόγραμμα με βάση την πρόσκληση που βγήκε από την Περιφέρεια Κρήτης, είδαμε ότι το επιτόκιο, που, όταν συζητιόταν η ένταξή μας στο πρόγραμμα ήταν 1%, σήμερα φτάνει στο 6 – 6,5%! Δεύτερον υπάρχει στην πρόσκληση ως βασικός συντελεστής η απόδοση του έργου και η διάρκεια αποπληρωμής. Ενα έργο, όπως η Δημοτική Αγορά, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να αποπληρωθεί σε 4, 5, 6 χρόνια που είναι η οροφή του εν λόγω προγράμματος», δήλωσε στα ´Χ.Ν.´ ο γενικός γραμματέας του Δήμου, κ. Γαβριήλ Κουρής.
Ο κ. Κουρής συμπλήρωσε ότι ο Δήμος εξετάζει τις δυνατότητες του εν λόγω προγράμματος και κατά πόσο εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του έργου, ενώ παράλληλα διερευνά και άλλες χρηματοδοτικές πηγές (Π.Ε.Π. Κρήτης κ.ά.) προκειμένου το έργο να γίνει.

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ:
«Υπομονή για τα σφαγεία»
«Να κάνουμε υπομονή. Μόνο αυτό μπορώ να δηλώσω. Θεωρώ ότι το θέμα του σφαγείου θα αντιμετωπιστεί και θα λυθεί. Φτάνει οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν τη συνεργασία με τον Δήμο, τον φορέα που μαζί τους θα λύσει το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Σκουλάκης σε σχετική ερώτηση των ´Χ.Ν.´ μετά και τις καταγγελίες των κτηνοτρόφων των Χανίων για καθυστερήσεις από πλευράς του Δήμου στο θέμα της επαναλειτουργίας των σφαγείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάτμηση του οικοπέδου που στεγάζονται τα σφαγεία είχε ως αποτέλεσμα να κριθεί άκυρο το συμβόλαιο παραχώρησης του χώρου στην κοινή εταιρεία που συνέστησαν η Δημοτική Επιχείρηση ´Κύδων Α.Ε.´ και ο Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα