Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημιουργία κατοικιών με μηδενικές εκπομπές CO2

Tου Γιάννη Βουρδουμπά*
Η εξοικονόμηση ενέργειας στην Κρήτη, αλλά και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κτηριακό τομέα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα καθώς το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα έχει εναρμονισθεί με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό που επιβάλλει την ορθολογική χρήση της ενέργειας στα κτήρια.
Η  υψηλή κατανάλωση ενέργειας στα ελληνικά κτήρια σε σχέση με τις αντίστοιχες καταναλώσεις Ευρωπαϊκών κτηρίων κάνει αρκετά ελκυστική την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτά ιδιαίτερα σήμερα που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ θεωρείται πολύ πιθανή και η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας σύντομα.
Παράλληλα, το πλούσιο δυναμικό της Κρήτης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάνει αρκετά ελκυστική τη χρήση τους για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων.
Η χρήση πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας στα κτήρια συνεπάγεται την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα, αερίου υπεύθυνου για τις κλιματικές αλλαγές. Επομένως η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια και η υποκατάσταση του πετρελαίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πετρέλαιο με ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους, συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα και στον μετριασμό των προκαλούμενων κλιματικών αλλαγών. Η χρήση ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κατοικιών είναι δυνατή εφόσον:
α) Οι χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες είναι οικονομικές και  
β) Είναι αξιόπιστες και εύχρηστες.
Μία κατοικία στην Κρήτη καταναλώνει ενέργεια για
Α) Θέρμανση και ψύξη χώρου
Β) Παραγωγή θερμού  νερού χρήσης
Γ) Φωτισμό
Δ) Λειτουργία διαφόρων ηλεκτρικών συσκευών
Μέχρι πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος των προαναφερθέντων ενεργειακών αναγκών των κατοικιών στην Κρήτη καλυπτόταν από :
α) Ηλεκτρική ενέργεια και
β) Πετρέλαιο θέρμανσης
Δεδομένου ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην Κρήτη από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ χρησιμοποιεί σαν καύσιμο το πετρέλαιο είναι φανερό ότι το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης καλύπτεται σήμερα με τη χρήση ορυκτών καυσίμων, που όπως προαναφέρθηκε συνεπάγονται την έκλυση CO2 στην ατμόσφαιρα.
Για να είναι δυνατός ο μηδενισμός των εκπομπών CO2 λόγω της χρήσης ενέργειας σε κατοικίες που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο στη Κρήτη, θα πρέπει:
α) Η χρήση του πετρελαίου θέρμανσης να υποκατασταθεί με ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους.
β) Όση ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου καταναλώνεται ετησίως από την κατοικία να παράγεται από ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους και να διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Σήμερα είναι διαθέσιμες διάφορες τεχνολογίες και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο ούτως ώστε να πληρούνται οι προαναφερθέντες όροι για τον μηδενισμό των εκπομπών CO2 λόγω της χρήσης ενέργειας σε κατοικίες.
Η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμού νερού χρήσης καθώς και της στερεάς βιομάζας για τη θέρμανση χώρου αποτελούν ώριμες και αξιόπιστες τεχνολογίες που εφαρμόζονται ήδη σε κατοικίες στην Κρήτη.

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ
Πρόκειται για ώριμη και αξιόπιστη τεχνολογία με μεγάλη διάδοση στην Κρήτη τα τελευταία 30 χρόνια. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χρησιμοποιούνται ευρύτατα σήμερα και παρέχουν ζεστό νερό χρήσης στις κατοικίες με χαμηλό κόστος.

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Η φωτοβολταϊκή τεχνολογία για χρήση σε κατοικίες εφαρμόστηκε  τα τελευταία 2 – 3 χρόνια στην Κρήτη, αλλά όμως απαιτείται άδεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε διασυνδεδεμένες με το δίκτυο κατοικίες και για την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτό.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο με ισχύ αιχμής 1 KWp παράγει ετησίως περίπου 1.400 – 1.450 KWh στην Κρήτη και ότι μια μέση τετραμελής οικογένεια καταναλώνει ετησίως περίπου 4.000 – 4.500 KWh ηλεκτρικής ενέργειας προκύπτει ότι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με ισχύ αιχμής περίπου 3 KWp παράγει ετησίως την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει μια μέση τετραμελής οικογένεια στην Κρήτη. Δεδομένου ότι η φωτοβολταϊκή τεχνολογία είναι σχετικά ακριβή, η πολιτεία επιδοτεί σήμερα έμμεσα (feed – in tarrifs) τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε κατοικίες.

ΧΡΗΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Η χρήση του ξύλου για τη θέρμανση του χώρου σε κατοικίες ήταν ανέκαθεν γνωστή όμως σήμερα έχουν αναπτυχθεί σύγχρονα και αποδοτικά συστήματα για τον σκοπό αυτό που χρησιμοποιούν σαν καύσιμο τo ξύλο ή τα προϊόντα του και τα οποία περιλαμβάνουν:
α) Τζάκια και σόμπες ξύλου υψηλής απόδοσης
β) Σόμπες με χρήση πέλετς
γ) Συστήματα κεντρικής θέρμανσης με χρήση ξύλου ή ελαιοπυρηνόξυλου.

Τα συστήματα αυτά είναι οικονομικά και αξιόπιστα.
Οι προαναφερθείσες τεχνολογίες έχουν σήμερα εφαρμοσθεί σε διάφορες διασυνδεδεμένες με το δίκτυο κατοικίες στην Κρήτη υποκαθιστώντας το πετρέλαιο θέρμανσης και αντισταθμίζοντας τη χρήση πετρελαϊκών κιλοβατωρών από το ηλεκτρικό δίκτυο, προσφέροντας σε αυτό ηλιακές κιλοβατώρες. Με τον τρόπο αυτό και με σχετικά χαμηλό κόστος μηδενίστηκαν οι εκπομπές CO2 λόγω της χρήσης ενέργειας σε αυτές.
*Ο κ. Γιάννης Βουρδουμπάς διδάσκει Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Τεχνολογία στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα