Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Επιμέλεια
ΛΙΟΝΟΥΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Γ.Π.Α

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lionoudakis@gmail.com ή στη διεύθυνση της εφημερίδας με την ένδειξη ‘ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ’

Εχω μια ροδιά με υπέροχο πράσινο φύλλωμα που την ποτίζω και τη λιπαίνω συχνά. Γιατί σκάνε οι καρποί της κάθε χρόνο;
 
Σίγουρα δεν σκάνε από τη ζήλεια τους!!! Σκάνε λόγω ακανόνιστων ποτισμάτων. Η ροδιά, απαιτεί σταθερά ποτίσματα κατά τη διάρκεια του θέρους ώστε να δώσει καλοσχηματισμένους καρπούς. Βάλτε λοιπόν στο πρόγραμμά σας, για παράδειγμα, κάθε Δευτέρα να ποτίζετε τη ροδιά με τρεις κουβάδες νερό ή για μια – δυο ώρες αν ποτίζετε με σταγόνες. Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο που πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας, γι’ αυτό την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος καθώς μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρά, σκληρά και χαλικώδη εδάφη. Η καλλιέργεια της ροδιάς προτιμά τα θερμά κλίματα, ενώ τα σημεία φύτευσης θα πρέπει να είναι ηλιόλουστα. Η λίπανση γίνεται σε δύο περιόδους, τον Νοέμβριο και τον Μάρτιο. Τα νεαρά φυτά (3 με 5 χρονών) θέλουν περίπου 1 κιλό σύνθετο βιολογικό λίπασμα ανά δέντρο, ενώ τα μεγαλύτερα 2 κιλά ανά δέντρο.  Και να θυμάστε πως το ρόδι είναι ένα πολύ διαιτητικός καρπός καθώς έχει πολύ λίγες θερμίδες ενώ είναι πολύ πλούσιο  σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Φύτεψα πέρυσι δέκα λεμονοκυπάρισσους για φράχτη γύρω από το γκαζόν και φέτος έχουν αρχίσει και ξηραίνονται τα κλαδιά τους. Τι πρέπει να κάνω;
 
Να ελέγξετε καταρχήν το αυτόματο σας πότισμα!!! Το γκολντ κρεστ ή λεμονοκυπάρισσος είναι ένα αειθαλές κωνοφόρο δένδρο, μέτριας ανάπτυξης με χρώμα χρυσοπράσινο και ευχάριστη μυρωδιά λεμονιού. Κατάγεται από την Β. Ευρώπη και είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά για φράχτες. Όμως, προσβάλλονται εύκολα από μύκητες που προκαλούν ξήρανση των κλάδων και των ριζών. Επειδή αυτοί οι μύκητες ευνοούνται από την περίσσεια υγρασίας πρέπει να φυτεύονται σε ηλιόλουστα σημεία και σε εδάφη με πολύ καλή αποστράγγιση. Θέλουν μέτριο πότισμα και δεν πρέπει να βρέχονται τα κλαδιά τους παρά μόνο να ποτίζεται το χώμα του. Συνεπώς, αν το αυτόματο πότισμα σας ποτίζει πάρα πολύ τους λεμονοκυπάρισσους ή βρέχει τα φύλλα τους τότε σίγουρα πρέπει να κάνετε μια νέα ρύθμιση. Για προληπτική προστασία των μυκήτων, σας συστήνουμε τα φωσφορικά ιόντα καλίου. Πέρα από λιπάσματα φωσφόρου και καλίου ενεργοποιούν τους μηχανισμούς άμυνας των φυτών και αντιμετωπίζουν τις προσβολές των μυκήτων.  Εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια του φυτού είτε με ριζοπότισμα είτε με ψεκασμό. Καλύτερο να το χρησιμοποιούμε προληπτικά πριν τον Μάιο και να επαναλαμβάνουμε ανά μήνα, μέχρι το φθινόπωρο. Τέλος στην αγορά υπάρχουν και λεμονοκυπάρισσοι εμβολιασμένοι σε ανθεκτικά υποκείμενα που εμφανίζουν μεγαλύτερη αντοχή στους μύκητες.

Η γιαγιά μου με συμβούλεψε τα τσόφλια αβγών να τα ρίχνω στο φυτό της λεβάντας. Μήπως τα έχει χάσει;
 
Η γιαγιά σας είναι μια χαρά!!! Ακμαιότατη!!! Τα τσόφλια των αβγών περιέχουν ασβέστιο και είναι αποδεδειγμένο ότι η παρουσία ασβεστίου στο χώμα της λεβάντας δημιουργεί άνθη με πολύ έντονο άρωμα. Η λεβάντα είναι μικρός, αειθαλής θάμνος με πράσινα φύλλα και μωβ -κυανά πολύ αρωματικά άνθη. Πολλά είδη λεβάντας φυτρώνουν στις Παραμεσόγειες περιοχές, τη δυτική Ασία και την Ινδία. Η ονομασία της λεβάντας προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare που σημαίνει πλένω, διότι οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν άνθη λεβάντας για τον αρωματισμό του νερού των λουτρών τους. Κλαδεύεται κατά το τέλος του καλοκαιριού, μετά το πέρας της ανθοφορίας στους βλαστούς κατά το 1/3 του μήκους τους. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ξηροθερμικές συνθήκες και σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια.  Από τα άνθη της εκχειλίζεται αιθέριο έλαιο και χρησιμοποιείται ευρύτατα στην φαρμακευτική, την αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία και γενικότερα στην παρασκευή καλλυντικών. Και τέλος, ένα μυστικό της δικής μου γιαγιάς: Αν θέλετε να έχετε έναν ήρεμο ύπνο, κόψτε τα άνθη της λεβάντας και βάλτε τα στο μαξιλάρι σας και όνειρα γλυκά!!!

Πέρυσι οι πατάτες που έβγαλα με τόσο κόπο σκουλήκιασαν στην αποθήκη.
Υπάρχει βιολογική λύση για να τις σώσω;
 
Η λύση ονομάζεται Βάκιλος Θουριγγίας. Είναι κάτι μικροοργανισμοί (βακτήρια) που κατατρώγουν τα σκουλήκια. Μπορείτε να τη βρείτε σαν σκόνη για να σκονίσετε τις πατάτες αλλά και σαν σκόνη που διαλύετε σε νερό και ψεκάζετε. Πάνω από κάθε στρώση με πατάτες που πρέπει να σκονιστεί ή να ψεκαστεί, καλό είναι να σκονίσετε και γύρω στην αποθήκη φύλαξης ή τουλάχιστον σε μια ζώνη ένα μέτρο γύρω από τις πατάτες. Επαναλαμβάνετε κάθε 20 – 30 μέρες και φυσικά μπορείτε να φάτε άφοβα!!! Ο βάκιλος πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό περιβάλλον για να μη μειώνεται η δραστικότητά του. Παράλληλα, ο βάκιλος είναι αποτελεσματικό βιολογικό εντομοκτόνο για εντομολογικές προσβολές από κάμπιες σε μπρόκολα, κουνουπίδια και λάχανα, για την ευδεμίδα στο αμπέλι, ενώ αποτελεί συμπληρωματική εφαρμογή για κάμπιες σε καρποφόρα δέντρα όπως και για την Tuta absoluta, το σκουλήκι της ντομάτας. Ιδιαίτερα, οι βιοκαλλιεργητές ντομάτας αλλά και αμπελιού συνηθίζουν να ανακατεύουν βάκιλο και θειάφι σε αναλογία 1:1 ή 1:2 για να αντιμετωπίσουν το ωίδιο (σίρικα) και τις κάμπιες με μία κοινή εφαρμογή. Συνεπώς, ο βάκιλος είναι ένα απαραίτητο όπλο στη φαρέτρα μας, για να καλλιεργήσουμε βιολογικά και αποτελεσματικά στον κήπο μας.

Αγόρασα μια διπλαδένια από ένα φυτώριο. Να τη φυτέψω σε γλάστρα ή στο έδαφος;
 
Κάντε ό,τι θέλετε!!! Η διπλαδένια ή το βραζιλιάνικο γιασεμί -όπως αλλιώς λέγεται- δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει!!! Μεγαλώνει ικανοποιητικά σε γλάστρα αν την  ποτίζουμε συχνά και είναι μια εξαιρετική επιλογή αναρριχόμενου φυτού για τις βεράντες και τα μπαλκόνια μας. Όμως θα εντυπωσιαστείτε ακόμη περισσότερο με την ανάπτυξή της αν τη φυτέψετε στο χώμα και τη διαμορφώσετε επάνω σε πέργκολα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της διπλαδένιας είναι τα όμορφα άνθη της σε σχήμα τρομπέτας που οι άκρες τους κυρτώνουν ελαφρά προς τα έξω. Μπορεί να μην είναι αρωματικά αλλά οι χρωματικές τους αποχρώσεις, οι οποίες έχουν στο κέντρο τους το βαθύ κίτρινο του μίσχου της, είναι πραγματικά μοναδικές. Τη βρίσκουμε σε κόκκινο, φούξια, ροζ και λευκό. Τα φύλλα της είναι μακρόστενα και λαμπερά πράσινα. Αγαπάει τη ζέστη και αυτό φαίνεται και από τη διάρκεια της ανθοφορίας της, η οποία διαρκεί για όλο το καλοκαίρι. Παρ’ όλα αυτά καλό θα ήταν να τη φυτέψετε σε μέρος με λίγη σκιά, γιατί ο δυνατός ήλιος του καλοκαιριού δεν την ευνοεί ιδιαίτερα. Συνδυάζεται πολύ όμορφα και με άλλα αναρριχώμενα φυτά όπως είναι η στεφανωτή και το ρυγχόσπερμα. Για πιο πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία, χρειάζεται λίπανση μια φορά τον μήνα.

Ο γείτονας μού έδωσε μερικά πράσα να φυτέψω αλλά ομολογώ ότι δεν γνωρίζω τίποτα για την καλλιέργειά τους.
 
Σας πιάσαμε στα πράσα!!! Μην στενοχωριέστε όμως γιατί η καλλιέργεια των πράσων είναι αρκετά εύκολη για τους ερασιτέχνες κηπουρούς. Τα πράσα είναι ξαδερφάκια των κρεμμυδιών και των σκόρδων καθώς ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Φυτεύονται με σπόρο κατά τον Μάρτιο – Απρίλιο  και η μεταφύτευση των νέων σπορόφυτων γίνεται κατά τον Ιούνιο – Ιούλιο. Απαιτείται έδαφος γόνιμο, αφράτο και πλούσιο σε οργανική ουσία. Κατά τη μεταφύτευση, καλό είναι να προσθέσουμε ένα πλήρες βιολογικό λίπασμα με ιχνοστοιχεία ως βασική λίπανση του φυτού καθώς και υγρό διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών. Στη συνέχεια, καλό είναι να προσθέσουμε χωνεμένη κοπριά μια φορά τον μήνα για δυο φορές. Ποτίζουμε 2 – 3 φορές τη βδομάδα ενώ όσον αφορά τις ασθένειες, βασικός κίνδυνος είναι ο περονόσπορος και γι’ αυτό θα πασπαλίσουμε τα φυτά με λίγη θειοχαλκίνη για προληπτική βιολογική αντιμετώπιση. Η καλλιέργεια μετά τη μεταφύτευση διαρκεί 4 – 5 μήνες, όποτε ετοιμαστείτε για συγκομιδή τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη. Τότε θα έχετε τα καλύτερα υλικά για να φτιάξετε μια ωραία βιολογική πρασόπιτα!!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

10 Comments

  1. καλημέρα,

    εχω 2 τριανταφυλλιες στο μπαλκόνι οι οπίες έχουν μια ασπρη σκονη. Διαβασα ότι είναι ένας σύνηθες μήκυτας ο οποίος προσβάλει τις τριανταφυλλιές. Πως αντιμετωπίζεται όμως? Έχω βάκιλο της Θουριγγίας. Μπορώ να ψεκάσω ή είναι μόνο για κάμπιες?

  2. θελω να μου πειτε,μπορω μαζι με θειαφι και χαλκο να ριξω και βακιλο της θουριγγιας για την καταπολεμιση του ωιδιου και του περονοσπορου στο αμπελι.

  3. Γεια σας
    Εχθές αγόρασα μια μανδεβιλια από ένα φυτώριο της περιοχής ! Οι άνθρωποι εκεί μου είπαν πως είναι συγγενικό φυτό με την διπλαδενια αλλα πιο ανθεκτικό αφού το ζητάνε και άνθρωποι σε παραθαλάσσιες περιοχές ! Το φυτό έχει μεγάλα άνθη και φύλλα και το φύτεψα σε μια μεγαλούτσικη γλάστρα με πολύ καλό χώμα που κάνει πολύ κάλλη αποστράγγιση ! Επίσης το άφησα να πλέξει πάνω σε ένα πλέγμα που έχω βάλει στον τοίχο ! Πέρα απο το να μην βρέχω τα φύλλα του τι μπορώ να κάνω για να κρατήσω μακριά τα έντομα τα ζουζούνια και άλλες ασθένειες ; Επίσης τι να κάνω όταν έρθει ο χειμώνας ;

    Υ.Γ. Μένω Κρήτη και συγκεκριμένα στα νότια της Κρήτης αλλα όχι σε παραθαλάσσια περιοχή !

    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων !

  4. Γεια σας.Εχω τρεις μολόχες στο μπαλκόνι απο την άνοιξη.Ενώ ηταν καταπράσινες και ζωηρές άρχισε η πρώτη να ξεραίνουν τα φύλλα της απο χαμηλά προς τα επάνω, αλλα στο κέντρο του φύλλου αλλα στις άκρες χωρίς να έχουν κιτρινίσει πρωτα.Τωρα άρχισε κ η δεύτερη.Πού οφείλεται κ τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει γιατι στο τέλος δεν θα μείνει φύλο?

    • Έχουν περάσει οκτώ χρόνια που έχω φυτέψει μία ροδιά στον κήπο μου, η οποία ενώ ανθίζει δεν κάνει ρόδια. Έχω συμβουλευτεί γεωπόνους και έχω ρίξει διάφορα λιπάσματα που μου πρότειναν, αλλά μάταια. Υπάρχει κάτι που μου προτείνετε ή να την ξεριζώσω; Ευχαριστώ.

  5. Έχουν περάσει οκτώ χρόνια που έχω φυτέψει μία ροδιά στον κήπο μου, η οποία ενώ ανθίζει δεν κάνει ρόδια. Έχω συμβουλευτεί γεωπόνους και έχω ρίξει διάφορα λιπάσματα που μου πρότειναν αλλά μάταια. Υπάρχει κάτι που μου προτείνετε ή να την ξεριζώσω; Ευχαριστώ.

  6. Γεια σας.Εχω δυο γαρδενιες εδω και πεντε περιπου χρονια.Τα τελευταια χρονια εμειναν μονο με τα φυλλα.Πως γινεται να ξαναβγαλουν κλωναρι με ανθη;

  7. Καλησπερα σας! Πηρα μια Διπλαδενια και σκεφτομαι τωρα 27 Μαρτιου να της αλλαξω γλαστρα. Εχει πανω της 2 με 3 ανθη. Να το επιχειρησω; Γιατι εχω ακουσει οτι οταν αλλαζεις γλαστρα και βαζεις μεγαλυτερη, δινει βαση στην αναπτυξη και ισως κανει κακο στα ανθη του! Τι να κανω;

  8. Έχω 2 δίπλαδενιες και ενώ ήταν ανθισμένες άρχισαν τα φύλλα τους να γινόντας καφέ και να πέφτουν. Το ίδιο συνέβη και στην κάμερα. Μήπως φταίει το πότισμα? Σας παρακαλώ να μου πείτε τι μπορώ να κάνω ευχαριστω

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα