Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Επιμέλεια
ΛΙΟΝΟΥΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Γ.Π.Α

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lionoudakis@gmail.com ή στη διεύθυνση της εφημερίδας με την ένδειξη ´ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ´.
Πείτε μου το μυστικό για να διατηρήσω όμορφα τα λουλούδια μου στο βάζο και να ζηλέψει η γειτόνισσα μου!

Εμείς θα σας πούμε τα μυστικά για όμορφα λουλούδια στο βάζο, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι η γειτόνισσά σας δεν θα διαβάσει σήμερα τα ´Χανιώτικα νέα´!
1. Κόβετε πάντα τα λουλούδια 2 – 3 εκ. από κάτω πριν τα βάλετε στο νερό και μάλιστα λοξά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να απορροφήσουν νερό.
2. Πλένετε τα βάζα σας με χλωρίνη, που σκοτώνει τους μύκητες και τα μικρόβια.
3. Μπορείτε να προσθέτετε στο νερό μισή ασπιρίνη ή λίγη γκαζόζα ή λίγες σταγόνες λεμονιού μαζί με μισό κουταλάκι ζάχαρη.
4. Αλλάζετε το νερό κάθε δύο μέρες και κόβετε ξανά τα λουλούδια όπως είπαμε στην αρχή.
5. Κόβετε τα λουλούδια μέσα σε μία λεκάνη με νερό ώστε τα λουλούδια σας να έρθουν σε επαφή με τον αέρα όσο το δυνατόν λιγότερο.
6. Τα λουλούδια όπως οι ήλιοι και οι ζέρμπερες που έχουν μικρά τριχίδια επάνω στον βλαστό τους δεν θέλουν πολύ νερό στο βάζο, γιατί σαπίζουν εύκολα.

Η μπουκαμβίλια μου κάνει λίγα άνθη κάθε χρόνο και πέφτουν τα φύλλα της. Ποια είναι η αιτία;
Η μπουκαμβίλια, το αναρριχητικό φυτό που κατάγεται από τη Βραζιλία εντυπωσιάζει για τα λεπτά σα χαρτί βράκτια φύλλα που λάμπουν σε χτυπητές μωβ, κόκκινες, άσπρες και πορτοκαλί αποχρώσεις και καλύπτουν ανά τρία τα μικρά λευκοκίτρινα άνθη. Ομως η μπουκαμβίλια δεν ανθίζει σε συνθήκες λίγου φωτισμού, κακού αερισμού ή υπερβολικού ποτίσματος. Οσο για την πτώση των φύλλων, αν είναι χειμώνας, είναι κάτι φυσιολογικό. Αν είναι καλοκαίρι, οφείλεται σε ανεπαρκή φωτισμό ή περίσσεια νερού. Η μπουκαμβίλια λατρεύει το φως, η θέση της λοιπόν για το καλοκαίρι πρέπει να είναι ηλιόλουστη, ζεστή και ευάερη. Προφυλάξτε την ωστόσο από τους ανέμους και τη βροχή. Τον χειμώνα έχει ανάγκη από μια περίοδο ανάπαυσης στους 8 – 10 βαθμούς Κελσίου. Το καλοκαίρι μπορείτε να την ποτίζετε με άφθονο νερό και να της ρίχνετε λίπασμα κάθε είκοσι μέρες, τον χειμώνα όμως ελαττώστε το πότισμα. Τον Μάρτιο κλαδέψτε την.

Θέλω να φτιάξω το δικό μου κόμποστ. Τι πρέπει να προσέξω;
Kατ’ αρχήν τις μυρωδιές! Η Κομποστοποίηση είναι η βιολογική διεργασία σαπίσματος των οργανικών αποβλήτων απελευθερώνοντας θερμότητα και αρκετά αέρια. Ετσι δημιουργείται το κόμποστ, ένα οργανικό εδαφοβελτιωτικό που προωθεί την ανάπτυξη των φυτών. Η οικιακή κομποστοποίηση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: ή με τον σχηματισμό ενός σωρού στην αυλή του σπιτιού (εάν υπάρχει βεβαίως) ή μέσα σε ένα κάδο κομποστοποίησης. Ο κάδος κομποστοποίησης (αγορασμένος ή κατασκευασμένος) μπορεί να έχει διάφορες διαστάσεις, ενώ κυκλοφορούν και σε μικρές διαστάσεις (π.χ. 1 μέτρο πλάτος, 1 βάθος, 70 εκατοστά ύψος), που χωράει ακόμα και σε ένα μικρό μπαλκόνι. Πρέπει να προσέξουμε το μίγμα των υλικών που θα προσθέσουμε. Ενα καλό μίγμα για κομποστοποίηση είναι τα 2/3 ξερά φυτικά υπολείμματα του λαχανόκηπου και του ανθόκηπου μας και ένα 1/3 τα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας μας. Πρέπει να επιτύχουμε τον κατάλληλο αερισμό για να ελέγξουμε την υγρασία του μίγματος μεταξύ 35 έως 50%. Επίσης η θερμοκρασία του μίγματος πρέπει να είναι μεταξύ 30 και 50 βαθμών Κελσίου ώστε να προχωρεί ομαλά η κομποστοποίηση. Υπολογίζουμε 4 – 6 μήνες ως έναν μέσο χρόνο κομποστοποίησης.

Κάθε χρόνο τα γεράνια και τα πελαργόνια μου «μπαμπακουλιάζουν» . Τι να κάνω για να τα σώσω;
Αν και το γεράνι που κατάγεται από τη Νότια Αφρική, δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, καμιά φορά αρρωσταίνει. Η βαμβακάδα οφείλεται σε έντομο που συνήθως βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων ή σε κλαδιά και ιδιαίτερα στα σημεία που ενώνονται με τους μίσχους. Τα λευκό κηρώδες κέλυφός τους, προστατεύει τα έντομα από τους ψεκασμούς κάνοντας την καταπολέμησή τους δυσκολότερη. Σκουπίζοντας κάθε έντομο με ένα βουρτσάκι ή ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα θα τα εξουδετερώσετε, αλλά επειδή συνήθως τα ανήλικά τους είναι πολύ μικρά και πολύ καλυμμένα είναι πιθανόν να επανεμφανιστούν. Σε έντονη προσβολή, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού σε συνδυασμό με ένα πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο, αφού πρώτα έχουμε ποτίσει τα φυτά μας.

Δεν θέλω να ψεκάζω με χημικά τον λαχανόκηπο και τα λουλούδια μου. Πείτε μου βιολογικές μεθόδους για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών.
Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι βιολογικές μέθοδοι έχουν περισσότερη προληπτική παρά θεραπευτική δράση. Συνεπώς ξεκινήστε εγκαίρως την εφαρμογή τους:
• Διαλύουμε 1 – 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα σ’ ένα ποτήρι νερού και ψεκάζουμε για την πρόληψη μυκητολογικών προσβολών.
• Διαλύουμε 2 – 3 κουταλιές σούπας τριμμένου πράσινου σαπουνιού σε ένα λίτρο χλιαρό (για να διαλυθεί πιο εύκολα) νερό. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι οινόπνευμα για να μην αφρίζει το διάλυμα και ψεκάζουμε για να αντιμετωπίσουμε τη μελίγκρα.
• Απλώνουμε μ’ ένα κουταλάκι μια στρώση μουστάρδας (σιναπόσπορος τριμμένος στο χώμα και ποτίζουμε για να αντιμετωπίσουνε τα λευκά χοντρά σκουλήκια που βρίσκουμε στο έδαφος.
• Αραιώστε 100 g γάλα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε για την αντιμετώπιση του ωίδιου (σήρικα) και της μαύρης κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς.
• Κόβουμε 5 πιπεριές καυτερές chilly σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε σε 1 lt νερό για ένα βράδυ. Την επόμενη  μέρα σουρώνουμε το δ/μα και ψεκάζουμε τα φυτά για την αντιμετώπιση της ακρίδας και της βρομούσας (κλασοπαπαδιάς).

Γιατί οι ντομάτες που τρώμε δεν είναι τόσο νόστιμες όπως παλιά;
Η  εξέλιξη της επιστήμης βλάπτει πολύ σοβαρά τη γεύση! Οι ντομάτες όπως και τα περισσότερα λαχανικά και κάποια που φτάνουν πλέον στο πιάτο μας  είναι καρποί που έχουν προκύψει από την καλλιέργεια υβριδίων. Τα υβρίδια είναι σπόροι που δημιουργούνται από τους γεωπόνους γενετιστές ώστε να συνδυάζουν χαρακτηριστικά δύο ή και περισσότερων ποικιλιών. Ομως τα υβρίδια ενώ εμφανίζουν βελτιωμένα χαρακτηριστικά σε τομείς όπως ανθεκτικότητα σε ασθένειες, υψηλή παραγωγή και αντοχή στη μεταφορά, δεν εμφανίζουν συχνά αντίστοιχα εξαιρετικά χαρακτηριστικά στον τομέα της γεύσης! Επίσης, ένα ακόμη αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ότι τα υβρίδια είτε παράγουν στείρους σπόρους είτε τα φυτά που προέρχονται από σπόρους υβριδίων κατά κανόνα δεν εμφανίζουν τα ´βελτιωμένα´ χαρακτηριστικά στην επόμενη γενιά. Αρα δεν έχει νόημα να κρατήσουμε σπόρους από αυτά. Τέλος, η υπερβολικά έντονη λίπανση σε συνδυασμό με τη χρήση ορμονών για την ανάπτυξη, την καρπόδεση και την επιτάχυνση της ωρίμασης των καρπών συντελούν στη μείωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της ντομάτας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

5 Comments

  1. θερμα συγχαρητηρια για την ωραια ενημερωτικη στηλη σας στα χανιωτικα νεα προσφατα βεβαια σαςανακαλυψα γιατι επαιρνα εφημεριδα παρασκευης.πολυ καλο αυτο με τους σπορους που αναφερατε εγω ψαχνω καιρο για καλο σπορο ντοματας βρηκα απο ενα ηλικιωμενο πολυ αρωματικη κ ευγεστη μακριστενη κ μεγαλη ομως κ το φυτο εγινε πολυ ψηλογια να μαζεψω εγω τωρα σπορο απο αυτη επειδη δεν ξερω αφησα τησ πρωτες ντοματες να ωριμασουν πολυ καλα την εκοψα στα τεσσεραμαζεψα τα σπορια να στεγνωσουν πολυ καλα κ τα φυλαξα εκανα κατι λαθος να μου πειτε επεισης υπαρχει ενα χορτο που υπαρχει στους δρομους κ μυριζει ασχημα το εβαλα γυρω κ αναμεσα στις ντοματες κ τελος η παπαδιες κ τα ψεκασματα πρεπει ομως να το κανεις καθε 4 με 5 μερες .θα ηθελα να ρωτησω καθε χρονο ψεκαζω της αγγιναρες μου με τσικουδια για τη ψειρα αν το κανω στο μαιντανο που εχω στις γλαστρες θα καει . και στο περιβολι μου που εχει πορτοκαλια εχω φυτεψει αχλαδ κρυσταλια γιαρμαδες νεκταρινια τωρα το χειμωνα με τη θελουν ψεκασμα μου χαλανε τα φυλλα της αχλαδιας

  2. Το αγαπημενο μου λουλουδι ειναι η ζερμπερα. Εχω περιπου 20 αλλά μερικες απο αυτες τα φυλλα τους ξερενονται απο εξω προς τα μεσα και κιτρινιζουν. Ρωτησα και μου ειπαν οτι θελει περισσότερο νερο. Τι να κανω; Ειναι αρρωστια;

  3. Θέλω να ρωτήσω πως λέγονται το φυτό που ανοίγει κα κλείνει και ειναι για τα κουνούπια και το φυτό που βγάζει μια μυρωδιά και τραβάει τις σκνιπες ?????

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα