Μουσείο Τυπογραφείας

ΓΙΑ ΠΟΣΙΘΕΡΑΠΕΙΑ

100 ιαματικές πηγές στην Κρήτη

Επισημάνσεις του καθηγητή Δερματολογίας και προέδρου της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής κ. Κουσκούκη

2_5Η Ελλάδα, δεν έχει αναδείξει τη δυναμική των ιαματικών πηγών όπως έχουν καθιερώσει άλλες χώρες, αναφέρει ο καθηγητής, παρότι διαθέτει 753, εκ των οποίων οι 82 είναι ενεργές και οι 36 αναγνωρισμένες με ΦΕΚ. Οι ιαματικές πηγές επιμερίζονται ανά περιφέρεια: Στερεά Ελλάδα 156, Μακεδονία 115, Πελοπόννησος 114, Θεσσαλία 57, Ήπειρος 57, Θράκη 25, Νησιά 229, εκ των οποίων οι 100 βρίσκονται στην Κρήτη για ποσιθεραπεία, σύμφωνα με τον καθηγητή Δερματολογίας και πρόεδρο της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής κ. Κουσκούκη,

Οι υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις ανήκουν οι 38 στους δήμους, οι 37 σε ιδιώτες και οι 7 στο κράτος. Στο σύνολο αυτών των επιχειρήσεων, το 2014, πωλήθηκαν 900.000 εισιτήρια, ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με τα 2.500.000 εισιτήρια το 2010.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής  κ. Κουσκούκης, που επί χρόνια ασχολείται με το θέμα, οι γνώστες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι τουλάχιστον 150.000 ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές της χώρας μας μέχρι το 2017, με τζίρο 300.000.000 ευρώ, δεδομένης της χρηματοδότησης των ταξιδιών των αλλοδαπών από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Αισιόδοξες απόψεις ανεβάζουν για το μέλλον τον τζίρο από την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών, στο ένα δισ. ευρώ.
Ο καθηγητής κ. Κουσκούκης θεωρεί ότι η χώρα μας μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην προώθηση και ανάπτυξη του τουρισμού υγείας. «H ιαματική ιατρική, απαιτεί θεραπείες 21 ημερών ανά εξάμηνο σε ασθενείς και σε υγιείς προληπτικά, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει repeaters τουρίστες, χρηματοδοτούμενους από τα ιδιωτικά και ασφαλιστικά ταμεία των ευρωπαϊκών χωρών».
Η δημιουργία μοντέλου 12μηνης τουριστικής περιόδου εξασφαλίζει εντυπωσιακά οικονομικά οφέλη με την ανάπτυξη κέντρων ιαματικής ιατρικής, θαλασσοθεραπείας, ευεξίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, τονίζει.

«Οι ιαματικές θεραπείες υπό μορφή λουτροθεραπείας, εισπνοθεραπείας, λασποθεραπείας και θαλασσοθεραπείας αφορούν όχι μόνο τους ηλικιωμένους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά όλο το ηλικιακό φάσμα για θεραπεία, αποθεραπεία, αποκατάσταση, πρόληψη και ευεξία», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.
Προσθέτει ότι «η Ιαματική Ιατρική αποτελεί εναλλακτική προσέγγιση της Κλασικής Ιατρικής ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα στην επιλογή των θεραπόντων γιατρών, αντιπροσωπεύοντας την καθιερωμένη στο εξωτερικό Κλινική Υδροθεραπεία και Ιατρική Κλιματοθεραπεία, γνωστές ειδικότητες που υπήρχαν και στην Ελλάδα έως και το 1952».
Πρόκειται για έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο παγκοσμίως και η Ελλάδα, επισημαίνει ο κ. Κουσκούκης, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς διαθέτει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ιαματικών πηγών, που καλύπτουν όλο το φάσμα των θεραπειών. Σε συνδυασμό με το εξαίρετο βιοκλίμα, το φυσικό κάλλος, τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, αλλά και τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής για τον ιαματικό τουρισμό, μπορεί να προωθήσει συντονισμένα τον «Τουρισμό των τεσσάρων εποχών», με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΝΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Μια αναλυτική παρουσίαση που αφορά τα ιαματικά νερά της Κρήτης, είχε δημοσιευθεί το 2013 στα Χανιώτικα νέα από τον συνεργάτη των Χανιώτικων νέων Αντώνη Πλυμάκη.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.