Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Το περιβάλλον στην Κρήτη

Tα πετρώματα των Λευκών Oρέων
Η οροσειρά των Λευκών Ορέων είναι η πιο ορεινή και άγονη της Κρήτης με αβαθή, φτωχά, πετρώδη και με μεγάλη κλίση εδάφη. Χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές αντιθέσεις και μοναδικά χαρακτηριστικά τοπία. Δάση, σπήλαια, φαράγγια, χείμαρροι, η σχεδόν γυμνή αλπική ζώνη πάνω από το δάσος, αλλά και καλλιέργειες κοντά στους μικρούς οικισμούς δένουν μαζί σε ένα ιδιαίτερο σύνολο.
Ο πυρήνας της οροσειράς αποτελείται κυρίως από ασβεστολιθικά πετρώματα (μάρμαρα, ασβεστόλιθους και δολομίτες). Οι ασβεστόλιθοι κυριαρχούν στην πλακώδη μορφή τους, ενώ πάνω από αυτούς υπάρχουν, σε ορισμένα σημεία της οροσειράς, πολύ μικρά στρώματα φλύσχη. Εκτός από τα πετρώματα των πλακωδών ασβεστόλιθων στην οροσειρά των Λευκών Ορέων βρίσκονται επίσης ανακρυσταλλωμένοι ασβεστόλιθοι του Τρυπαλίου και σχιστολιθικά πετρώματα της ομάδας των φυλλιτών – χαλαζιτών. Οι πλακώδεις ασβεστόλιθοι είναι το κυριότερο πέτρωμα της οροσειράς και σχηματίζει τη ραχοκοκαλιά ολόκληρου του νησιού. Χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια σε όλο το νησί ως δομικό υλικό. Ενα άλλο από τα χαρακτηριστικά πετρώματα είναι ο στρωματολιθικός δολομίτης, ένα σκούρο ταινιωτό πέτρωμα με λουρίδες αποθέσεων σιδήρου, που δημιουργείται από στρωματόλιθους, οργανισμούς που ζουν σε νερά χωρίς οξυγόνο. Τμήματα των πετρωμάτων αυτών υπάρχουν μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς, κυρίως στο ανώτερο και δυτικό του τμήμα, σχηματίζοντας τους ογκόλιθους στην κοίτη του ρέματος. Τέλος στην κορυφή του Γκίγκιλου, κιτρινωποί σχιστόλιθοι με λεπτά στρώματα ψαμμιτών σκεπάζουν τον στρωματολιθικό δολομίτη.

To περιβάλλον στην Ελλάδα: Κίνδυνοι από την καύση ξύλου

f2Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Χημικών, αυτό που παρατηρείται από τις αρχές Νοεμβρίου στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ιωάννινα, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις είναι η οπτικά εμφανής επιδείνωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, κυρίως τις βραδινές ώρες. Η μυρωδιά καμένου ξύλου και η παραγωγή μεγάλης ποσότητας αιωρουμένων σωματιδίων είναι ενδεικτική της προέλευσής τους από τζάκια και ξυλόσομπες. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερο έντονο σε συνθήκες ατμοσφαιρικής σταθερότητας που χαρακτηρίζονται από άπνοια και την ανάπτυξη του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής.
Μια παράμετρος που δεν έχει αναφερθεί, εκτός από τη ρύπανση του εξωτερικού περιβάλλοντος, είναι η ιδιαίτερη επιβάρυνση του αέρα του εσωτερικού χώρου στον οποίο γίνεται η καύση με τους επικίνδυνους ρύπους. Τα αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από αυτές τις καύσεις ανήκουν στην κατηγορία των αναπνεύσιμων σωματιδίων που μέσω της αναπνοής φθάνουν στους επιθηλιακούς ιστούς των πνευμόνων και μπορούν να συγκρατηθούν, μεταφέροντας τις επικίνδυνες ενώσεις.
Πέρα από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία που περιλαμβάνουν την τοξική βιοσυσσώρευση, τη μεταλλαξογένεση και την καρκινογένεση, οι αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων με ρυπογόνο οργανικό υλικό δυσχεραίνουν την αναπνευστική λειτουργία και δημιουργούν μεγάλη επιβάρυνση σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες όπως τα άτομα με άσθμα, οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Πέρα από την ενόχληση, την οσμή, τη δυσκολία οικιακών εργασιών όπως π.χ. το άπλωμα των ρούχων, η επιβάρυνση του αναπνευστικού συστήματος των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού είναι η σημαντικότερη και πιο επικίνδυνη επίδραση του φαινομένου.
Το περιβάλλον στην Ευρώπη

f3Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτυγχάνει στην εξοικονόμηση ενέργειας

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, τέσσερα μόλις κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης των στόχων ενεργειακής αποδοτικότητας για το 2020, την ώρα που η Ενωση δείχνει να μπορεί να επιτύχει τους στόχους διείσδυσης των Α.Π.Ε. και μείωσης των εκπομπών ρύπων. Οι παραπάνω στόχοι, επονομαζόμενοι και στόχοι 20/20/20 προβλέπουν ως το 2020 τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%, την αύξηση της διείσδυσης των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης κατά 20% και ισόποση αύξηση στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο πρώτος στόχος θα επιτευχθεί καθώς η Ε.Ε. έχει μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 20% από το 1990 ως το 2012. Μάλιστα, τα 15 κράτη – μέλη της Ε.Ε. πριν το 2004 (οι επονομαζόμενοι EU15) έχουν υπερκαλύψει τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κυότο κατά 5,5%.
Ο δεύτερος στόχος βρίσκεται επίσης σε τροχιά επίτευξης καθώς οι Α.Π.Ε. συνεισέφεραν στο 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη το 2011 με το ποσοστό διείσδυσής τους να αναμένεται στο 20% ως το 2020. Ωστόσο, μεγάλη πρόκληση παραμένει ο στόχος της ενεργειακής αποδοτικότητας για την Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα ο τομέας της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια που παρουσιάζει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης ενώ παράλληλα μπορεί να επιφέρει τη δημιουργία δύο εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.

Η οικολογική συνταγή της εβδομάδας

Φτιάξτε γάλα αμυγδάλου

f4ΥΛΙΚΑ:
• 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ωμά με τη φλούδα τους
• 3 φλιτζάνια νερό
• 1 κλωναράκι βανίλια
Γάλα φτιαγμένο από αμύγδαλα, με πολύ λίγες θερμίδες, ιδανικό για χορτοφάγους, για εκείνους που θέλουν να βγάλουν τα λιπαρά από τη διατροφή τους, για όσους δεν αγαπούν ή το στομάχι τους δεν ανέχεται το κανονικό γάλα.
Από το προηγούμενο βράδυ βάζετε σε ένα μπολ τα αμύγδαλα και τα σκεπάζετε με νερό για 8 ώρες να μουλιάσουν. Την άλλη μέρα τα σουρώνετε, τα ξεπλένετε καλά και τα βάζετε στο μπλέντερ με τα τρία ποτήρια νερό και το κλωναράκι της βανίλιας. Τα χτυπάτε στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν για ένα λεπτό περίπου. Στη συνέχεια, πάνω από ένα μεγάλο μπολ βάζετε ένα σουρωτήρι το οποίο έχετε στρώσει με πολλά κομμάτια γάζα και αδειάζετε εκεί το μίγμα από το μπλέντερ. Περιμένετε 5 – 10 λεπτά να περάσει όσο περισσότερο υγρό γίνεται και μετά διπλώνετε τη γάζα για να κλείσετε τον πολτό που έχει μείνει και σφίγγετε με τα χέρια καλά για να στραγγίσετε ό,τι έχει μείνει. Μεταφέρετε το γάλα σε γυάλινο μπουκάλι και το φυλάτε στο ψυγείο για 4 – 5 μέρες. Το μόνο που χρειάζεται κάθε φορά πριν το χρησιμοποιήσετε είναι ένα καλό κούνημα του μπουκαλιού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα