Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παρεμβάσεις για ελαιόλαδο – κτηνοτροφία

Συνάντηση με τον αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο, αρμόδιο για τον ΕΛ.Γ.Α. και Π.Σ.Ε.Α., με αντικείμενο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη δραματική μείωση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου στον Νομό Χανίων, είχε χθες ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης.
Ο κ. Βολουδάκης εξέθεσε το πρόβλημα τονίζοντας ότι τα μετεωρολογικά φαινόμενα της φετινής άνοιξης και του καλοκαιριού, που οδήγησαν στην ακαρπία ή τη δραματική μείωση της  ελαιοπαραγωγής,  ήταν πραγματικά ακραία. Σημείωσε δε ότι το πρόβλημα καθίσταται βαρύτερο στις συνέπειές του  καθώς αφορά περιοχές στις οποίες το ελαιόλαδο αποτελεί το κύριο, αν όχι το μοναδικό, εισόδημα πολλών κατοίκων.  Εχοντας ήδη παρακολουθήσει τις απαντήσεις που ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε στη Βουλή για το θέμα, ο Μ. Βολουδάκης σημείωσε ότι είναι απολύτως βέβαιο ότι η απομείωση της παραγωγής στα Χανιά ξεπερνά κατά πολύ το ελάχιστο όριο του 30% στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας, το οποίο προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την υλοποίηση Προγράμματος Αποζημίωσης.
Σύμφωνα με τον αν. υπουργό, αντίστοιχα αιτήματα έχουν υποβληθεί από πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, τα οποία εξετάζονται υπηρεσιακά. Πλήρης φάκελος έχει υποβληθεί και από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Σημείωσε δε ο υπουργός ότι ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α. δεν προβλέπει αποζημίωση για τα περιστατικά αυτά και ότι δυνατότητα αποζημίωσης μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω των προγραμμάτων Π.Σ.Ε.Α., τα οποία πέραν της επιστημονικής τεκμηριώσεως της ζημιάς και των αιτίων της προϋποθέτουν έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο Μ. Βολουδάκης τόνισε στη συνέχεια την ανάγκη της επίσπευσης της διαδικασίας ελέγχου του φακέλου από τις Υπηρεσίες, ώστε να κινηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες: Να αρχίσει δηλαδή ουσιαστικά η διεκδίκηση των σχετικών κονδυλίων από το Υπουργείο Οικονομικών.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Εξάλλου, ο κ. Βολουδάκης κατέθεσε χθες ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη για την κτηνοτροφία.
Ο κ. Βολουδάκης ρωτά:
• Πώς ακριβώς θα διατυπωθεί ο νέος ορισμός του επιλέξιμου βοσκοτόπου;
• Προκύπτει από τον νέο ορισμό μείωση των συνολικά επιλέξιμων βοσκοτόπων και πόση;
• Πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενδεχόμενη επίπτωση στις εισοδηματικές ενισχύσεις των κτηνοτρόφων;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα