Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο φαύλος κύκλος του παραλόγου

Πρωτη μερα της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης χθες, αλλά στα Χανιά, όπως προφανώς και σε άλλες περιοχές «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση». Οι καταναλωτές δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, οι δε πρατηριούχοι δεν προχώρησαν με τη σειρά τους σε παραγγελίες. Πώς θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, όταν οι τσέπες έχουν αδειάσει;

Το παραδοξο, ωστόσο, δεν είναι αυτό. Το παράδοξο είναι η επιμονή σε μια οικονομική πολιτική από την οποία χάνουν τόσο οι πολίτες όσο, τελικά, και το κράτος.

Γιατι οταν κανείς δεν αγοράζει, ούτε έχει να πληρώσει, τότε το οικονομικό αδιέξοδο παρατείνεται και “μαγειρεύονται” νέα μέτρα στον φαύλο κύκλο του παραλόγου.

Δεν εχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία, τον περασμένο  Ιούνιο, τα έσοδα του κράτους παρουσιάστηκαν μειωμένα, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτίμησαν ότι τα εκκαθαριστικά της Εφορίας δεν θα φέρουν αύξηση καθώς ένα μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Τωρα, είναι επίσης φανερό ότι πολλά νοικοκυριά θα προτιμήσουν έναν παγωμένο χειμώνα ή θα στραφούν στα καυσόξυλα καθώς δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Χανίων Βαγγέλης Κώτσος (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 6 των “Χ.Ν.”) «δεν υπάρχει πετρέλαιο γιατί κανείς πρατηριούχος δεν έχει εφοδιαστεί στις αποθήκες του, αφού δεν έχει παραγγελίες. Και εάν θα εφοδιαστεί κάποιος, δεν είναι σίγουρος πως μετά από 5 – 6 ημέρες δεν θα το πουλήσει φθηνότερα από ό,τι το αγόρασε. Δεν υπάρχει ζήτηση. Είναι ανύπαρκτη».

Τι πιο λογικό από αυτό; Πότε, όμως, θα λογικευτούν στο Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο δεν καταλαβαίνουν πως ο δρόμος ο οποίος ακολουθείται είναι… αδιάβατος;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα