Μουσείο Τυπογραφείας

Φιλοτελικά Νέα

Αγαπητοί φίλοι,
Σφραγισμένο ή ασφράγιστο γραμματόσημο;
Πάντα είχα τη γνώμη ότι αξία μεγαλύτερη έπρεπε να έχει το σφραγισμένο γραμματόσημο. Το γραμματόσημο που εκτέλεσε τον σκοπό για τον οποίο τυπώθηκε. Να χρησιμοποιηθεί σαν μια απόδειξη για να φτάσουν μια κάρτα, ένα γράμμα, ένα δέμα στον προορισμό τους ασφαλή και γρήγορα.
Δυστυχώς, όμως, δεν είναι έτσι. Σε όλους τους καταλόγους γραμματοσήμων, αν προσέξετε, θα δείτε ότι οι ασφράγιστες σειρές είναι κατά πολύ ακριβότερες από τις σφραγισμένες. Σαν παράδειγμα σας αναφέρω τη σειρά γραμματόσημων «Ανασυγκρότηση» του 1951, η οποία βάσει καταλόγου ασφράγιστη στοιχίζει 230 € και σφραγισμένη 2,00 €. Επίσης σειρά γραμματοσήμων «Αρχαία τέχνη» του 1954, βάσει καταλόγου ασφράγιστη στοιχίζει 310 € και σφραγισμένη 4,50 €.
Το ερώτημα αυτό πολλές φορές μας έχει προβληματίσει όλους εμάς του φιλοτελιστές και δεν σας κρύβω ότι οι απόψεις διίστανται.
Εγώ πάντα μάζευα σφραγισμένα και ασφράγιστα γραμματόσημα «Ελλάδα» και επειδή ήταν δύσκολο στην ξενιτιά που ζούσα να βρω σφραγισμένα γραμματόσημα ολόκληρη σειρά, έκανα παραγγελία από τα ΕΛ.ΤΑ. και μου έστελναν πάντα την ίδια σειρά γραμματοσήμων σε σφραγισμένα και ασφράγιστα. Αν με ρωτάτε για ποιον λόγο θα σας απαντήσω ότι απλά πιστεύω ότι το γραμματόσημο πρέπει να πραγματοποιήσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, αν όχι, τότε γιατί υπάρχει; Αν απλά δημιουργήθηκε και αυτόματα απέκτησε αξία τότε τι; Η απόφασή μου να μαζεύω γραμματόσημα σφραγισμένα και ασφράγιστα (για τους δικούς μου λόγους και κόντρα στους κανόνες του φιλοτελισμού) δεν σταμάτησε.
Τα χρόνια πέρασαν και πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα χέρια μου το τεύχος ενός αξιόλογου φιλοτελικού γερμανικού περιοδικού.
«BRIESMARKT – SPIEGEL» (Ο καθρέπτης των γραμματοσήμων) και συγκεκριμένα το τεύχος Νο 10 σελίδα 22 όπου γράφει, Online Δημοπρασία «Με στρογγυλή σφραγίδα και γόμα: Ειδικά σε γραμματόσημα μικρής αξίας υπήρξαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Γραμματόσημα με στρογγυλή σφραγίδα και γόμα είχαν απίστευτα αποτελέσματα. Π.χ. Michel N124 με στρογγυλή σφραγίδα 1ης ημέρας κυκλοφορίας και γόμα από 4,50 € τιμή καταλόγου, πουλήθηκε 36,50 € και Ν151 από 1,20 € τιμή καταλόγου πουλήθηκε 15,50 €.
Αν αυτό δεν είναι απόδειξη όλων αυτών που πιστεύω για τα σφραγισμένα γραμματόσημα, τότε τι είναι; Ακολουθούμε, λοιπόν, το ένστικτό μας, ακόμα και στον φιλοτελισμό και προχωράμε. Δύσκολα χρόνια δεν λέω, αλλά αν μπορείτε να μαζεύετε ασφράγιστα και σφραγισμένα γραμματόσημα, καλό θα ήταν.
Σας ευχαριστώ

Ο πρόεδρος της Φιλοτελικής
Πολιτιστικής Εταιρείας Χανίων «Ο Φάρος»
Πολύκαρπος Αποστολάκης

8 Νοεμβρίου 2013. Επέτειος του Ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου
Ξεχωριστό κειμήλιο, το οποίο αποτελεί μνεία της ηρωικής ανατίναξης της Μονής Αρκαδίου είναι η αναμνηστική έκδοση των γραμματοσήμων για το Αρκάδι. Η συγκεκριμένη έκδοση αποτέλεσε τμήμα της σειράς των «Ηρώων», που αφορούσε τα 64 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Μονής.
Η Κρητική Πολιτεία, την περίοδο 1898 – 1913, όπως και η Ελλάδα μετέπειτα, κυκλοφόρησαν γραμματόσημα, με θέμα το Αρκάδι. Από τη σειρά αυτή δεσπόζει ένα γραμματόσημο που απεικονίζει τη Μονή Αρκαδίου. Πρόκειται για το πιο ακριβό γραμματόσημο της β’ σειράς (αξίας 5 δραχμών), το οποίο εκδόθηκε από την Κρητική Πολιτεία το 1905 προκειμένου να τιμηθούν οι θυσίες των αγωνιστών της Μονής. Μάλιστα, όπως αναφέρεται από τον Ζερβογιάννη Νίκο, το γραμματόσημο απεικόνιζε την ιστορική Μονή και το Όρος Ίδη, όπως και τις προσωποποιήσεις της Ελλάδας και της Κρήτης, ως γυναικείες μορφές. Η μία γυναίκα ως Ελλάδα, προσφέρει το βασιλικό στέμμα, ενώ η «Κρήτη» δίνει ένα κλαδί φοίνικα στη Μονή.
Μετά από 64  χρόνια  από  την  ανατίναξη  της  Μονής  Αρκαδίου, το 1930 εκδόθηκε ένα γραμματόσημο (αξίας 8 δραχμών)  που απεικόνιζε το Μοναστήρι και το όρος Ίδη, συνάμα με την προσωπογραφία  του  ηγούμενου Γαβριήλ πλαισιωμένη με δάφνες. Η έκδοση του συγκεκριμένου γραμματοσήμου έγινε με αφορμή τον εορτασμό των εκατό χρόνων της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ως ένδειξη της ηρωικής συμβολής της Κρήτης στον Εθνικό Αγώνα. Αυτό το γραμματόσημο αποτελεί αντίγραφο του γραμματοσήμου  της Κρητικής Πολιτείας και η εκτύπωσή του είναι χαλκογραφική  από τον οίκο του Λονδίνου Bradboury Wilkinson & Co. td. London.
Είναι απαραίτητο να αντιληφθεί κανείς ότι η πραγματική αξία του γραμματοσήμου αναδεικνύεται μέσα από τα ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την εξέλιξη του αγώνα της απελευθέρωσης.
Στις 8 Νοεμβρίου του 1866, η Μονή Αρκαδίου, η οποία αποτελούσε την έδρα της Επαναστατικής Επιτροπής του Ρεθύμνου, περικυκλώθηκε από τον Μουσταφά, ο οποίος με δυνάμεις των 15.000 ανδρών και ισχυρό πυροβολικό είχε εισβάλει στο Ρέθυμνο. Στη Μονή είχε εγκατασταθεί φρούραρχος, ο ανθυπολοχαγός Ιω. Δημακόπουλος από τον Πάνο Κορωναίο, ενώ ανεκτίμητη ήταν η βοήθεια που του έδινε ο ηγούμενος Γαβριήλ Μαρινάκης. Παράλληλα με την εισβολή του Μουσταφά στη Μονή, ο Ρεσίτ Πασάς του Ηρακλείου προσπαθούσε να χτυπήσει τον αγώνα με αντιπερισπασμό, εισβάλλοντας στον Μυλοπόταμο που τον υπερασπίστηκαν οι Μυλοποταμίτες οπλαρχηγοί.
Αφού ο ηγούμενος Γαβριήλ και ο Δημακόπουλος αρνήθηκαν να παραδώσουν τη Μονή, το Αρκάδι, με 600 γυναικόπαιδα και 300 οπλοφόρους δέχθηκε επίθεση. Μετά από μία ημέρα, τα ξημερώματα της 9ης Νοεμβρίου, οι Τούρκοι κατέρριψαν τη δυτική πύλη της Μονής, μόνο χάρις στη βοήθεια ενός γιγαντιαίου πυροβόλου που μετέφεραν, αφού οι προσπάθειες του τούρκικου στρατού μονάχα κατέληξαν ανωφελείς. Κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Μονή, σκοτώθηκε πολεμώντας ο ηγούμενος Γαβριήλ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο Κωστής Γιαμπουδάκης, αναλαμβάνει την ηρωική θυσία: ανατινάζει την πυριτιδαποθήκη και η μονή καταστρέφεται. Οι περισσότεροι Έλληνες σκοτώνονται όπως και πολλοί Τούρκοι από τους οποίους σώθηκαν μονάχα 3 – 4. Από τους Έλληνες όσοι δεν σκοτώθηκαν πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι αιχμάλωτοι ήταν γύρω στους 100 και ανάμεσά τους ήταν και ο Δημακόπουλος.
Η θυσία των Κρητικών προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση, αφού πολλοί ήταν οι φιλέλληνες εθελοντές που έσπευσαν να βοηθήσουν τους επαναστατημένους Κρητικούς. Σημαντική ήταν η προσφορά της «Αγγλοελληνικής Επιτροπής», η οποία περιέθαλψε 4.600 Κρητικούς πρόσφυγες στην Αθήνα, όπως και η φιλοκρητική δράση του Αμερικανού Samuel Gridley Howe και οι δημοσιευμένες σε εφημερίδα της Τεργέστης επιστολές του Βίκτωρος Ουγκώ. Δεν είναι άλλωστε λίγοι κι εκείνοι που θεώρησαν ότι το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου ήταν πιο συγκλονιστικό και ηρωικό ακόμη κι από το Μεσολόγγι ή το Κούγκι.
Π.Α

ΠΗΓΗ: Δετοράκης Θεοχάρης, «Ιστορία της Κρήτης», Ηράκλειο Κρήτης, 1990, 367 – 369.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

«100 χρόνια από την Ενσωμάτωση του Αγίου Όρους με την Ελλάδα»

3/10/2013
H παρούσα αναμνηστική σειρά είναι το δεύτερο μέρος από το αφιέρωμα των ΕΛ.ΤΑ. στα «Εθνικά Ιστορικά Γεγονότα 1913» που θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του 3ο μέρους και τελευταίου 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα» στις 2 Δεκεμβρίου 2013.

«ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΑΕΡΑΣ – ΓΗ – ΝΕΡΟ – ΦΩΤΙΑ»
Τα στοιχεία της φύσης αποτυπώνονται στα 4 γραμματόσημα της ομώνυμης Αναμνηστικής σειράς που φιλοτέχνησε η Ελένη Αποστόλου και κυκλοφορούν από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στις 3 Οκτωβρίου 2013.

Φιλοτελική προσφορά
Έχετε ή γνωρίζετε παιδιά που ενδιαφέρονται για γραμματόσημα;
Στείλτε μου όνομα και διεύθυνση και θα πάρουν ένα φιλοτελικό δωράκι όπως: Άγρια ζώα, πουλιά, ποδόσφαιρο, αθλητισμός, αστροναύτες, λουλούδια, παραμύθια και πεταλούδες. Μικρή προσφορά, αλλά πιθανόν σε κάποια παιδιά να δώσει λίγη χαρά.

Πολύκαρπος Αποστολάκης
Γιάννη Ρίτσου 10
Τ.Κ. 73136, Χανιά
Τηλ.: 6974167710

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορείτε να ξαναγράψετε και να ξαναπάρετε ένα πακέτο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.